Nekad je bio radnička hrana, a danas je skuplji od mesa. Na tržnicama vlada kaos

Osim što je grah ubran ove godine skuplji i za 65 posto, primjetne su i razlike u cijeni od trgovca do trgovca.

Grah skuplji od mesa! I ne samo to, kad je u pitanju cijena ove, nekad, težačke namirnice, na tržnicama vlada potpuni kaos. Cijena se kreće od 2 do čak 12 eura po kilogramu, piše Dnevnik.hr.

Dio je to inflatornog šoka koji vlada u Hrvatskoj, no dok je većina namirnica poskupjela oko 15 posto, grah ubran ove godine skuplji je i za 65 posto!

Grah je nekad bio težačko jelo, danas očito nije.

Na pitanje novinarke je li osam i deset eura preskupo za grah, prodavačica odgovara: “Pa je sve je skupo, ne znam. Ja imam taj jedan, ako prodam, ali možda ni ne budem, skuhat ću ga”.

Tajni kupci udruge za zaštitu potrošača cijenu graha prate od prošlog kolovoza.

“Prva cijena koju smo mi popisali bila je 3,41 euro, a zadnja od srpnja 4,19. Za kolovoz nemamo, ali evo tri mjeseca je cijena bila konstantna i onda je u sedmom poskupio”, kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

A u osmom gotovo poduplao cijenu. Kad vidimo koliko košta na veletržnicama – nije ni čudo. Ivan je posljednji prodavač graha ondje, a i njemu je kaže ovo zadnja godina.

“Tko ga kupi od mene plati deset eura i nosi ga na mali plac da ga prodaje, mora ga držat 12 i više eura po kilogramu. Uvozni grah vam je dva eura, a domaći morate platit 12 eura”, kaže Ivan, prenosi Maxportal.