‘NEĆETE U UNIJU, NISTE NI PRIJE!’ Srbija se sramoti po medijima, Vučić ne uspijeva: Ostaje mu samo vjera u Putina?

Ugledni njemački mediji raspisali su se potencijalnom ulasku Srbije u Europsku uniju.

Čini se kako i ne daju previše nadanja u takav scenarij.

Srbiju se ne isplati uvjetovati prekidom pristupnih pregovora s Europskom unijom jer je ulazak u EU realan koliko i odlazak na Mars, piše tako Frankfurter Allgemeine Zeitung. No, bezvizna putovanja su već druga stvar.

U posljednje vrijeme se često čuje optužba da Srbija “po nalogu Rusije pokušava destabilizirati EU”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podsjeća se na tvrdnju Konstantina Kuhlea, zamjenika šefa zastupničke grupe Liberala u Bundestagu, koji je naveo da je “srpska Vlada Putinova produžena ruka na Balkanu”, a slično je rekao i Michael Stübgen, demokršćanski ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg, prenosi Deutsche Welle.

Podsjećamo, oni su tvrdili da Srbija ciljano bez viza pušta u zemlju ljude iz Indije, Tunisa, Burundija ili Kube kako bi ovi otišli u EU i tražili azil. Stübgen je to nazvao “azilnim turizmom” koji Srbija podržava. Njemački političari su tražili da se preispitaju pregovori Beograda o pristupanju EU-u ili novac iz pretpristupnih fondova.

No, kako piše Frankfurter Allgemeine: “Sumnje u Srbiju su razumljive, ali u ovom slučaju neodržive. Svakako ne doprinosi povjerenju to što se balkanska zemlja nije priključila sankcijama protiv Rusije. Ali promašene su optužbe da Srbija po Putinovom nalogu minira EU tako što potiče nezakonite migracije.”

Ovaj poznati list navodi da je glavni cilj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “ojačati svoju moć. Teško će on riskirati ozbiljan sukob s EU-om gdje se nalaze daleko najvažnija tržišta i trgovinski partneri Srbije – sve dok njegovo održanje na vlasti ne ovisi o tome”.

Navodeći da EU nije sretna što – povrh 4,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica – sada preko Srbije stiže i određeni broj migranata iz Indije ili Burundija, frankfurtski list se osvrće na prijetnje koje se zbog toga upućuju Srbiji:

“Upozorenja na moguće zamrzavanje pristupnih pregovora su tupi mač protiv Beograda. Ti pregovori godinama stagniraju. Njihovo prekidanje ne bi ostavilo dojam na srpskom stanovništvu koje je ionako kritično prema EU. Usto ni među zagovornicima EU-a u Beogradu skoro nitko više ne vjeruje da je pristupanje EU-u realno”, dodaje se u tekstu. “Jednako tako bi se Srbiji moglo prijetiti zabranom pristupa Marsu.”

Svemu tome treba dodati i da nas vrlo vjerojatno očekuje novi izbjeglički val prvenstveno zbog rata u Ukrajini te će Srbija opet imati svoju ulogu kao tranzitna zemlja i ona koja graniči s Europskom unijom, piše Dnevno.hr.