Neće biti štrajka u Croatia Airlinesu

Štrajk u Croatia Airlinesu koji je sindikat pilota, stjuardesa i aviomenaničara najavio za 8. kolovoza ipak se neće održati.

Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrasturkture održan sastanak sindikata i uprave hrvatske nacionalne avio-kompanije sa ministrom Olegom Butkovićem i postignut je dogovor da sindikati odustanu od štrajka te da pregovori o kolektivnom ugovoru počnu u rujnu. U pregovore će se uključiti i Ministarstvo, a pregovori bi trebali trajati najduže do kraja godine.

Kolektivni ugovor u CA istekao je 31. prosinca prošle godine, Uprava je u studenom inicirala početak pregovora, ali oni nisu počeli sve do travnja ove godine zbog preslagivanja na sindikalnoj sceni, odnosno utvrđivanja reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare.

Dio traženih zahtjeva uprava Croatia Airlinesa je prihvatila, a o ostalim zahtjevima sindikata pregovori će se nastaviti u rujnu ove godine. U pregovore oko postizanja dogovora i sklapanja novog kolektivnog ugovora za zaposlenike Croatia Airlinesa uključit će se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja, kako za prava i dobrobit radnika tako i kompanije te postizanja njezine stabilnosti i održivosti.