Ne objavljujte fotografije djece s ljetovanja!

Osječki Centar za sigurniji internet i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pozvao je roditelje da ne objavljuju na društvenim mrežama fotografije svoje male djece, pogotovo fotografije nastale tijekom ljetovanja.

Molimo sve ponosne roditelje, djede, bake i ostalu rodbinu, da slike svoje male djece koja uživaju u ljetu ne dijele po društvenim mrežama i sličnim digitalnim medijima, djeca će Vam biti zahvalna kada odrastu. Možemo predložiti da počnete opet koristiti i foto album ( stvarni ne virtualni ), ipak je bolje kada znate tko te slike gleda. Za sva pitanja uvijek nam se možete obratiti na 0800 606 606 ili www.csi.hr, stoji u kratkom dopisu medijima uz zamolbu da prenesu ovaj poziv.

Objavljen je i video materijal koji pojašnjava zašto je opasno objavljivati dječje fotografije na internetu, posebice na društvenim mrežama.


Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je udruga osnovana 2006. u Osijeku po uzoru na slične  organizacije u svijetu. Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem Interneta te širenja dječje pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz uporabu Interneta. Članovi Centra su stručnjaci s područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava, pedagogije i psihologije. Svoj rad Centar je usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata. Metode rada usmjerene su na senzibiliziranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite. Rad Centra prate i podržavaju Pravobraniteljica za djecuMinistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiMinistarstvo znanosti, obrazovanja i športa, srodne organizacije, lokalna zajednica, mediji te neki gospodarski subjekti.