Navijači nestrpljivo odbrojavaju do večerašnjeg susreta u Moskvi

Stigao je dan polufinalnog susreta Hrvatske i Engleske na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Ulazak u finale bio bi najveći uspjeh hrvatskog nogometa.

Do večerašnjeg susreta navijači već sad nestrpljivo odbrojavaju i pripremaju se diljem Hrvatske, Moskve, a i po svim drugim destinacijama gdje je “kockastih” navijača. Zrakoplovna luka “Franjo Tuđman” od ranog jutra puna je navijača, a upravo zbog toga će danas za Moskvu poletjeti najveći putnički zrakoplov u povijesti Hrvatske.

Na put u Moskvu ide i predsjednik Sabora te premijer, koji je s britanskom kolegicom u Londonu na marginama samita EU – zapadni Balkan razmijenio dresove dviju reprezentacija.

Na večerašnju utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske, u Moskvu iz Zagreba navijači putuju od sinoć u šest čarter letova, a ukupno će otputovati oko 1500 navijača, rekla je novinarima na aerodromu glasnogovornica Zračne luke Lidija Capković.

“Prvi let je bio sinoć u 20,50, a zadnji, najveći, sa 450 putnika, odlazi u 9,30 sati”, kazala je Capković.

Među navijačima koji će bodriti vatrene u Moskvi su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministri Marko Pavić i Zdravko Marić.

“Kao i svi vatreni i svi Hrvati, očekujem prolaz u finale,” rekao je novinarima ministar Marić u Zračnoj luci.

Iako neispavan, nasmijao je novinare kojima je ispričao kako je “sreo” Engleza i Francuza, Englez kaže da igraju večeras protiv Hrvata, a Francuz mu odgovara, koja slučajnost i mi igramo protiv njih u nedjelju.

Lijepe vijesti za hrvatske navijače stigle su iz Kuće nacionalnog nogometa. HNS je osigurao za svoje navijače dodatni kontingent ulaznica za spektakularni polufinalni okršaj Vatrenih protiv Engleske.

Na prodaji su ulaznice 2. kategorije (osigurano 1069 ulaznica), te 3. kategorije (2068). Za ulaznice druge kategorije treba se izdvojiti 3526 kuna, a za one iz treće 2101, 63 kune. Cijene su paprene, ali jučer poslijepodne stizale su vijesti da su ulaznice dodatnog kontigenta praktički rasprodane. Dok ovo čitate, vjerojatno će i biti…

S isprintanim voucherom koji se dobije po završenoj kupovini ulaznice se preuzimaju u Rusiji.

Koliko će hrvatskih navijača pohoditi Lužniki u srijedu? Dakle, onaj kontigent na koji je pravo polagao HNS, a sastoji se od 100 ulaznica za prvu kategoriju, 1000 za drugu i 3000 za treću davno je rasprodan. Dakle, sigurno jest da će na stadionu biti najmanje 4100 naših navijača. Ukoliko se prodaju i ove dodatne koje je osigurao HNS, a to je gotovo sigurno, dakle njih 3137, onda će ukupna cifra biti 7237 navijača.

Također, treba se uzeti u obzir da je bar još 2 do 3 tisuće ljudi preko FIFA-e kupilo ulaznice za tzv. ‘nenavijački sektor’. Dakle, na tribinama Lužnika u Moskvi Hrvatsku bi protiv Engleske trebalo bodriti oko 10 tisuća navijača!

No, tu brojku pišemo zadrškom, bez obzira na podatak o praktički rasprodanom dodatnom kontigentu. Naime, nećemo se više upuštati u nikakve prognoze, jer smo se opekli u Sočiju. Naime, na temelju informacija i predviđanja iz HNS-a računalo se da će Hrvatsku bodriti oko 5 tisuća navijača. Međutim, to se na kraju nije dogodilo, procjena je bila da se na Olimpijskom stadionu Fišt skupilo između 1,5 i 2 tisuće naših navijača.