NATO protjeruje sedam ruskih diplomata

Jens Stoltenberg

NATO protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju kao odgovor na trovanje bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, objavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je Stoltenberg dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na 20 ljudi.

To pokazuje da postoje “cijene i posljedice” ponašanja Moskve, rekao je Stoltenberg.

Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, u solidarnosti s Velikom Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u izjavi na svojoj internetskoj stranici.

Vlade širom Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata kao reakciju na napad na bivšeg špijuna i njegovu kćer 4. ožujka.

Bugarska je rekla da je u utorak povukla svojeg veleposlanika iz Rusije na konzultacije o napadu nervnim plinom u Velikoj Britaniji za koji London okrivljava Moskvu.

Objava obilježava zaoštravanje stajališta bivše komunističke zemlje, četiri dana nakon što je premijer Bojko Borisov rekao da ne namjerava povući veleposlanika.

Bugarska, koja drži rotirajuće predsjedanje EU-om, nije išla tako daleko kao Velika Britanija i druge zemlje u bloku koje su izravno optužile Rusiju za izvođenje napada i protjerale ruske diplomate. (Hina)