NATO prigovara Rusiji zbog vojne vježbe “Zapad 2017.”

Jens Stoltenberg

Članice NATO-a “suočile” su u četvrtak Rusiju s “odstupanjima” utvrđenima u nedavnoj vojnoj vježbi “Zapad”, ponajprije kad je riječ o broju vojnika koji su sudjelovali, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Razmjena stajališta dogodila se na sastanku Vijeća NATO-Rusija u Bruxellesu, forumu za dijalog koji okuplja veleposlanike 29 država članica NATO-a i njihova ruskog kolegu Aleksandra Gruška.

“Mnogi saveznici ukazali su na činjenicu da su postojala odstupanja između onog što je Rusija kazala prije vježbe (…) i pravih brojki, stupnja i razmjera vježbe”, rekao je Stoltenberg.

Zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, general Ben Hodges, ocijenio je da je u ruskoj vježbi “Zapad 2017.”, održanoj u rujnu, sudjelovalo 40.000 vojnika.

No neke zemlje Saveza procjenjuju da ih je bilo daleko više, a Ukrajina čak tvrdi da ih je bilo 120.000.

Moskva tvrdi da je u vježbi održanoj u Bjelorusiji, na zapadu Rusije i u Kalinjingradu sudjelovalo 12.700 vojnika.

NATO smatra da kada se prijeđe prag od 13.000 vojnika ima pravo poslati promatrače kako predviđa Bečka konvencija, koju je potpisala i Rusija.

No Moskva je samo pozvala predstavnike NATO-a i susjednih zemalja na dane za posjetitelje, bez pristupa vojnicima ni detaljnim brifinzima o planu koji se provodio.

“Saveznici su istaknuli činjenicu da je broj vojnika koji su sudjelovali u vježbi bio bitno veći od broja najavljenog prije vježbe, da je scenarij bio drugačiji i da je geografsko područje bilo daleko veće od prethodno najavljenog”, rekao je Stoltenberg, ne navodeći precizne podatke.

Ocijenio je da su sastanci Vijeća NATO-Rusija korisna prigoda da se “Rusiju suoči s tim odstupanjima”.

Gruško je odgovorio da članice NATO-a “nemaju dokaza za te optužbe”.

“Svi napori odnose se na sotonizaciju ‘Zapada'”, rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, izrazivši žaljenje što nedavne vojne vježbe NATO-a u Švedskoj (Aurora) i Poljskoj (Zmaj 2017.) nisu privukle pozornost medija.

Nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i početka prorurske ofenzive na istoku Ukrajine, Saveznici su prekinuli svu praktičnu suradnju s Rusima, no nastoje održavati dijalog.

Hina