NATO će pojačati misiju obuke u Iraku

Ministri obrane zemalja članica NATO-a u srijedu su se usuglasili kako će proširiti misiju obuke u Iraku, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Savez tim potezom odgovara na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da više djeluje na Bliskom istoku.

NATO će s vremenom preuzeti aktivnosti obuke koje je vodila američki predvođena koalicija u borbi protiv Islamske države, rekao je glavni tajnik, što znači da ta odluka ne zahtijeva raspoređivanje dodatnih vojnika zapadnih država u Iraku te bi trebala imati pristanak iračke vlade.

“Danas su se ministri saveza u načelu sporazumjeli oko proširenja NATO-ve misije obuke”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

“U prvoj instanci to će se sastojati od preuzimanja nekih trenutnih aktivnosti obuke globalne koalicije”, dodao je.

NATO i koalicija imaju neborbene misije kojima je cilj razvoj iračkih snaga sigurnosti, no obje inicijative su suspendirane zbog strahova za regionalnu stabilnost, nakon što je SAD dronom 3. siječnja ubio najmoćnijeg iranskog vojnog zapovjednika.

Trump je nakon atentata na Kasema Sulejmanija pozvao NATO da učini više na Bliskom istoku, ne specificirajući na što točno misli.

Stoltenberg je najavio kako će misija Sjevernoatlantskog saveza ponovno započeti što je prije moguće, no nije htio otkriti više detalja.

Nije rekao ni koliki je broj vojnika koji će biti preusmjeren iz koalicije. Diplomati NATO-a Reutersu su otkrili kako će pod zastavu Saveza oni prijeći sredinom 2020. godine.

Ministri, među njima i američki ministar obrane Mark Esper, raspravit će i o dodatnim opcijama za savez na Bliskom istoku kako bi zadovoljili Trumpa koji smatra da neke od članica ne izdvajaju dovoljno novca za obranu.