NATO će, nakon odluke o vojsci, razmotriti razinu angažmana na Kosovu

Jens Stoltenberg

 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak razočaranost kosovskom odlukom da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku Kosova te je najavio kako će Sjevernoatlantski savez preispitati razinu suradnje s Kosovom.    

“Žao mi je što je ova odluka donesena unatoč zabrinutosti koju je iskazao NATO”, kazao je Stoltenberg.

“NATO podupire razvoj kosovskih sigurnosnih snaga u njihovom postojećem mandatu. S promjenom mandata, Sjevernoatlantsko vijeće sada mora preispitati razinu NATO-ova angažmana s kosovskim sigurnosnim snagama”, istaknuo je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a je također kazao da NATO “ostaje privržen, putem KFOR-a (mirovnih snaga prisutnih na Kosovu), stvaranju sigurnog okruženja na Kosovu”.  

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Zastupnici u kosovskom parlamentu izglasali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS u vojsku Kosova. (h)