Natjecanje najboljih tenkovskih i oklopnih posada HV-a

Izvor: HTV

Dan je oklopništva Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tim povodom na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova održano je natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada. Nakon trodnevnog natjecanja poznati su i pobjednici.

Svladavanje prepreka, nailaženje na minu, mijenjanje gusjenica, izvlačenje ranjenika i bojevo gađanje samo su neki od zadataka koje su vojnici morali svladati na ovom zahtjevnom najtecanju. “Najbolje je proslaviti dan oklopništva upravo ovakvim natjecanjem.

U zadnja tri dana trinaest posada ovdje je provodilo svoje specijalističke zadaće, svoje posadne zadaće i dobili smo izvanredne rezultate”, kazao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

Riječ je o posebnom rodu svake vojske koji je važan u njezinu sastavu još od Prvoga svjetskog rata. Jedino što se tehnologija mijenjala. No, borbeni žar tih vojnika i danas je isti. Pobijedile su ekipe Puma i Oklopne bojne, a treba napomenuti da su među pripadnicima Oružanih snaga u ovom vrlo teškom natjecanju sudjelovale i vojnikinje.

Posebni gosti bili su i visoki vojni predstavnici iz Slovenije i Mađarske koji su bili toliko oduševljeni natjecanjem da su najavili dolazak svojih ekipa nagodinu. Tako će natjecanje gardijsko oklopne mehanizirane brigade dobiti i međunarodni predznak.