Nastupni posjet kineskog veleposlanika MUP-u

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio je danas, u nastupni posjet veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Hu Zhaominga.

Obojica su izrazila zadovoljstvo današnjim susretom te se složila kako je dosadašnja suradnja dviju zemalja na visokoj razini po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, no kako uvijek postoji prostor za dodatni manevar i produbljivanje, jačanje postojećeg.

S obzirom na sigurnosne prijetnje današnjice, istaknuto je kako je policijska, a u sklopu toga posebice suradnja u suzbijanju terorizma, vrlo bitna i u bilateralnom odnosu naših dviju zemalja.

Kineski je veleposlanik naglasio kako su, u sklopu postojeće policijske suradnje između kineske i hrvatske policije, otvoreni za prijedloge o mogućnostima i načinima jačanja i produbljivanja zajedničkog rada u raznim konkretnim područjima operativnog djelovanja.

Na sastanku su razmatrani i detalji skorašnjeg potpisivanja memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone, za što je dogovor nedavno postignut, a temeljem kojega će kineski policijski službenici tijekom ljetnih mjeseci doći na ispomoć na hrvatsku obalu, omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela i doprinijeti većem osjećaju sigurnosti kineskih turista, kojih je u Hrvatskoj prošle godine, kako je naglasio veleposlanik Zhaoming, bilo oko sto tisuća, a ta se brojka iz godine u godinu povećava.