Nastavljen trend pada kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu

Po podacima DZS-a, u srpnju je bilo 99 kružnih putovanja, a na razini sedam mjeseci 335, pri čemu je i u srpnju i u sedam mjeseci na tim brodovima došlo i manje putnika u Hrvatsku nego u istom razdoblju prošle godine.

U sedam mjeseci 335 kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu znači i 60 manje tih putovanja nego u lanjskih sedam mjeseci, dok je putnika na njima došlo 13,1 posto manje ili 467 tisuća.

Brodovi su u tom razdoblju na Jadranu i boravili kraće, odnosno zabilježeno je ukupno 737 njihovih dana boravka, što je gotovo 20 posto manje dana nego lani.

Također uobičajeno, brodovi su najviše dolazili u Dubrovnik, čija je luka zabilježila 267 posjeta kruzera u sedam mjeseci, što sa 107 slijedi Split te Korčula sa 69, a potom Zadar, Hvar, Šibenik, Rovinj i druge.

Promatrano po mjesecima ove godine, samo je u veljači bilo kružnih putovanja stranih brodova više nego u istom mjesecu porošle godine, 14,3 posto više, ali na maloj bazi odnosno s tek osam tih putovanja, u siječnju je putovanja bilo jednako kao u lansjkom, četiri, dok je u svim ostalim mjesecima tih putovanja bilo manje nego lani, što se nije događalo zadnjih par godina.

Najveći pad broja tih putovanja ove godine zabilježen je u mjesecu u kojemu inače tih putovanja bude dosta, u svibnju, kada je bilo 77 putovanja, što je 24 ili 23 posto manje nego u lanjskom svibnju.

Neki od analitičara, koji prate putnički i općenito promet u morskim lukama, pad dolazaka kruzera u hrvatski Jadran dijelom povezuju i s ovogodišnjom odlukom Venecije o ograničavanju broja posjetitelja u tom talijanskom gradu, s obzirom da su strani mediji kada je ta odluka objavljena (u travnju ove godine) javljali da bi to moglo utjecati na ograničenje broja kruzera koji posjećuju Veneciju, ali i na manje tih brodova u cijelom Jadranskom moru, uključujući i Hrvatsku i Crnu Goru.

Iz hrvatskih jadranskih luka su na to, a na upit Hine, u svibnju odgovorili kako ne vjeruju da će odluka Venecije značajnije utjecati na broj dolazaka kruzera u hrvatske luke.

H/N