Nastavljaju se saslušanja u Ateni: Objavljeno kako su se branili naši navijači

Screenshot/Izvor: ERT News.

Još 40 navijača (39 Hrvata, 1 Grk) privedeno je u subotu u Ateni pred tužitelja, zbog ispitivanja o žestokom uličnom sukobu sa smrtnim ishodom koji se dogodio u ponedjeljak navečer u atenskoj četvrti Nea Philadelphia. Sukobili su se navijači AEK-a i zagrebačkog Dinama, a pritom je nožem ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris.

Zbog sukoba i ubojstva u Ateni od petka je u pritvoru 30 navijača (28 Hrvata, 1 Grk i 1 Albanac), piše grčki Newsit. U subotu će državnom odvjetniku biti privedena druga skupina optuženika, a u nedjelju bit će privedeni i posljednji uhićeni zbog tog slučaja.

Optuženike koji su na sudove dovođeni u policijskim kavezima, počet će se privoditi u istražne urede.

Negirali upletenost

Podsjetimo, prvih 30 optuženika negiralo je svoje sudjelovanje u ubojstvu 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa, čiji je sprovod održan jučer u Eleusini.

Hrvatski navijači tvrdili su da kod sebe nisu imali noževe te da na mjesto događaja nisu otišli s namjerom napada na navijače AEK-a, već kako bi gledali trening svoje momčadi.

“Otišli smo na stadion gledati trening naše momčadi dan prije utakmice… Neočekivano smo se našli uključeni u nasilne incidente koji su trajali najmanje pola sata, sat. Nisam u poziciji zbog udaljenosti znati tko je doista oštrim predmetom, nožem, udario nesretnog Michalisa Katsourisa, to je gnjusan čin, zbog čega smo duboko ožalošćeni”, rekao je jedan Hrvat.

Tijekom davanja iskaza otkrilo se kako je jedan Hrvat “slučajno” uhićen. On je 8. kolovoza u ranim jutarnjim satima, nekoliko sati nakon ubojstva, došao u policijsku stanicu tražiti svoj automobil.

“U 06.30 sati došao je samovoljno jedan Hrvat koji nam je rekao da je stigao prethodni dan cestom iz Zagreba s prijateljima. Ispričao nam je da je dan ranije s prijateljima bio na mjestu gdje su se događali incidenti, ali se uspio otrgnuti grupi i pobjeći. Zbog toga se cijelu noć skrivao i lutao. Na mjesto događaja došao je pješice”, naveo je policajac u izjavi, a prenosi ERT News.

22-godišnji Albanac je tvrdio da radi kao električar i da je u ponedjeljak bio na tom području Atene zbog posla, dok je 27-godišnji Grk rekao da je ondje imao dogovoren sastanak s čovjekom od kojeg će kupiti motocikl te kako je iz znatiželje otišao na mjesto događaja kada je čuo komešanje.

Danas prikupljanje DNK

Osim toga, danas će početi i prikupljanje DNK od 105 uhićenih za ubojstvo Michalisa Katsourisa jer su po zakonu imali 48 sati, od trenutka izdavanja naloga, zatražiti savjetnika koji će biti prisutan u procesu. Potom će se DNK ubijenog i nalazi s njegovog tijela usporediti s DNK-om optuženih, genetskim materijalom s tog područja, mrljama krvi na oružju.

Policijski izvori, kako prenosi MEGA, navode da je rješavanje ubojstva Michalisa Katsourisa iznimno težak slučaj budući da su video snimke i fotografije iz tamne i ne mogu se razaznati lica, a uhićeni ne otkrivaju detalje.

Što se tiče DNK-a prema čemu bi se potencijalno mogao otkriti počinitelj, forenzički laboratoriji naglašavaju da ju je vrlo teško prikupiti sa žrtvinih noktiju, pa čak i postavljaju pitanje postoji li druga odjeća 29-godišnjaka ili dodaci koje je nosio, a u kojima bi moglo biti veća količina stranog genetskog materijala.

Policijski službenici ističu da je riječ o vrlo teškoj istrazi budući da se na video snimkama ne može točno identificirati nijedna osoba piše N1.