Nastavljaju se radovi na Spomen-hiži Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici

U Gornjoj Stubici u utorak je potpisan ugovor o nastavku radova na izgradnji Spomen-hiže Rudofla Perešina vrijedan 1,2 milijuna kuna.

Velečasni Dubravko Škrlin Hren, predsjednik Društva Rudolf Perešin, izrazio je zadovoljstvo što se radovi na hiži nastavljaju “kako bi i dalje nastavio živjeti i u budućim generacijama – naš Rudolf Perešin koji je na ovim bregima rođen, koji je u našoj župnoj crkvi u Gornjoj Stubici kršten, odavde krenuo i učinio velika djela koja će ostati u trajnom sjećanju povijesti hrvatskoga naroda”.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zahvalio je Vladi RH što je na prošlogodišnjoj sjednici u Krapini odobrila i osigurala milijun kuna za nastavak izgradnje spomen-hiže, te Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji što financijski prate taj projekt.

“Potpisali smo ugovor vrijedan 1,2 milijuna kuna, očekivan završetak radova po uvođenju u posao je 60 dana”, dodao je te naveo kako je ugovorom predviđena izgradnja krovišta, postavljanje stolarije i ovojnica.

„Cilj nam je bio da ove godine zatvorimo spomen-hižu u građevinskom smislu, da bude što manje izložena vremenskim nepogodama i da iduće godine možemo nastaviti s instalacijskim radovima”, izvijestio je.

Izaslanica ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Marijana Tkalec podsjetila je da je, uz milijun kuna lani, Ministarstvo branitelja bilo dodijelilo 60.000 kuna Društvu Rudolfa Perešina putem projekta sufinanciranja izgradnje spomen-obilježja.

„Veselimo se što možemo sudjelovati u tom projektu koji je vrlo značajan, ne samo za Zagorje, nego i za Hrvatsku”, kazala je.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da će se ugovorom stvoriti uvjeti za finalnu fazu opremanja i stavljanja spomen-hiže u funkciju.

Podsjetio je da se ta županija prvi puta u projekt uključila 2017., a s ovogodišnjim sudjelovanjem od 150 tisuća kuna, izdvojila je 575 tisuća kuna.

“Mi smo i u sljedećoj godini osigurali, sukladno dogovoru, 150 tisuća kuna”, rekao jeKolar i dodao kako su spremni osigurati i dodatna novčana sredstva za završetak projekta, ako će biti potrebno.

Kolar je dodao kako je potpisivanje simbolično održano uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

„Sigurno ime Rudolfa Perešina kao istinskog heroja Domovinskog rata na nebu svijetli kao najsjajnija zvijezda”, rekao je Kolar i dodao kako su ponosni što je taj veliki hrvatski sin potekao upravo iz Gupčevog kraja.