Nastavlja se program revitalizacije svinjogojstva u Glini

U ime Stožera za obnovu upućena je zahvala firmi Mekur Veterinarska ambulanta d.o.o., Slavonski Brod i gdinu. Vučetiću na donaciji 5 tona krmne smjese za novoizgrađeni reprocentar u Novom Selu Glinskom u kojem se trenutno uzgaja 10 umatičenih nazimica i njihov rasplodni podmladak.

Svinjogojska zadruga Glina i Grad Glina već distribuiraju tovni podmladak prema preko 100 lokalnih OPG-ova, a obnova svinjogojstva će se nastavit upravo kroz podjelu ovog kvalitetnog genetskog podmlatka koji se uzgaja u sklopu novog reprocentra u svinjogojstvu.

“Aktivnosti koje provodimo nakon potresa vrlo dobra su platforma za revitalizaciju svinjogojstva na područjima koja su tradicijski orijentirana poljoprivredi. Cilj je izgraditi još nekoliko reprocentara, a već u ovoj fazi proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Istre su pokazali interes za sirovinu” kazao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Sljedeća aktivnost zadruge i zadrugara je distribucija 300 nazimica po komercijalnim uvjetima (povrat protuvrijednosti nazimica kroz podmladak) prema OPG-ovima Banovine, Turopolja i Posavine, a koji raspolažu uvjetnim uzgojnim kapacitetima i planiraju unaprijediti i povećati svoju proizvodnju uzgojem nazimica F1 generacije (križanci Landrasa i Jorkšira).Zadruga također ima u planu izgradnju dodatnih reprocentara u svinjogojstvu.