Nastavi li se pad zaraženih, mise se vraćaju već ove nedjelje?

Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu

Nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Bit će to dio novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana jer su, kako doznaje dnevnik, članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja.

To se, dodaju, odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Hrvatski su biskupi mjere, kojima nisu dopuštene mise s narodom i ostale pobožnosti te krštenja i vjenčanja, donijeli na prijedlog i u dogovoru s državnim vlastima.

Izostanak pohođenja misa teško je pao velikom broju vjernika pa su se razvijale burne polemike jesu li biskupi trebali donijeti upravo ovako rigoroznu odluku i ukazivalo se na model iz Poljske, a to je veći broj misa tijekom dana kako bi na njima mogao biti manji broj ljudi.

Ovog trenutka još se ne zna kako će izgledati ublažavanje crkvenih mjera. Pretpostavlja se da bi se mogle primijeniti neke mjere iz ‘poljskog modela’, s manjim brojem vjernika u crkvama i obveznom dezinfekcijom na ulazu.

Također, liberalizirati bi se mogao dio odluke prema krštenjima, vjenčanjima i podjeli sakramenta bolesničkog pomazanja. Svete pričesti za djecu i krizme zacijelo će biti odgođeni do daljnjega.

No, ako u sljedećih nekoliko dana broj novozaraženih nastavi padati, mise bi možda mogle biti dopuštene već ove nedjelje, donosi Večernji list.