Nastavak uzlaznoga trenda turističkih noćenja

Fotografija: Sendi Smoljo (arhiva)

U studenome 2017. godine zabilježeno je 307,8 tisuća turističkih dolazaka i 662,8 tisuća turističkih noćenja, što predstavlja rast od 9,1%, tj. 9% u odnosu na isti mjesec 2016. godine, navodi se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U 2017. godini u nekoliko mjeseci ostvarene su najveće razine noćenja u posljednjih dvadesetak godina, a takav slučaj zabilježen je i u promatranome mjesecu.

“U posljednjih se godinu dana bilježi kontinuirani uzlazni godišnji trend turističkih dolazaka, a kod noćenja se bilježi uglavnom uzlazni trend, tj. samo je u ožujku i svibnju ove godine zabilježen godišnji pad tog pokazatelja”, istaknuto je u priopćenju.

“Unatoč rekordnim razinama turističkih pokazatelja, u hrvatskom turizmu još su uvijek izraženi sezonalnost i prostorna ograničenost. Naime, samo se u dva mjeseca u godini (u srpnju i kolovozu) ostvari oko 60% noćenja cijele godine i samo se u trima županijama, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, bilježi približno dvije trećine ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj na razini cijele godine. Izraženost sezonalnosti hrvatskog turizma još je uočljivija ako se usporedi taj pokazatelj (udio srpnja i kolovoza u turističkim noćenjima na razini cijele godine) s drugim europskim mediteranskim zemljama, gdje Hrvatska ima kudikamo najveći udio, pa je, prema tom pokazatelju, najviše izložena rizicima sezonalnosti”, navodi se.

U prvih jedanaest mjeseci 2017. godine zabilježen je 17,1 milijun turističkih dolazaka i 85,5 milijuna turističkih noćenja, što je 12,7%, tj. 10,6% više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Promatrana kumulativna razina turističkih noćenja rekordna je, a na takva kretanja većim je dijelom utjecao porast kod stranih turista, a manjim dijelom kod domaćih.

“S obzirom na to da prosinac ima niski udio u noćenjima na razini cijele godine, već sada je evidentno da će ova godina biti još jedna u nizu uzlaznog trenda turističkih noćenja te da će trenutna dinamika rasta turističkih noćenja biti takva i za cijelu 2017. godinu. Povoljnija turistička kretanja u Hrvatskoj dio su trenda koji se bilježi i na globalnoj razini. Tako je, prema preliminarnim podacima organizacije World Tourism Organization, u prvih deset mjeseci 2017. godine u svijetu zabilježeno 6,6% više međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, zaključuje se u priopćenju HGK-a.