Nastavak nasilja u St. Louisu nakon oslobađanja policajca

U američkom gradu St. Louisu i dalje je vladala napetost u nedjelju pošto je na slobodu pušten policajac bijelac nakon ubojstva Afroamerikanca, presude koja je izazvala prosvjede koje je policija raspršila suzavcem i uhitila desetke nasilnih prosvjednika.

Prosvjednici su bacali razne predmete na snage reda u nedjelju navečer a nekoliko je izloga trgovina razbijeno nakon okupljanja koja su ponovno izmakla kontroli nakon što su počela mirno, kao i dvije prethodne noći.

Najmanje 35 osoba uhićeno je od petka, na dan presude, a jedanaest pripadnika lokalnih snaga reda ozlijeđeno je u sukobima s prosvjednicima od kojih su neki bili naoružani kamenjem, po vlastima.

Prosvjednici su, osuđujući institucionalni rasizam, najavili kako namjeravaju vršiti blokade i okupljanja tijekom više dana u znak prosvjeda protiv presude o oslobađanju policajca.

Afera je praćena na nacionalnoj razini zbog odnosa policije i afroameričke zajednice te nakon nekoliko velikih afera u kojima su policajci bijelci usmrtili Afroamerikance u nejasnim okolnostima. Posebno je osjetljiva situacija u St. Louisu, gradu u čijem su predgrađu bili nemiri 2014. nakon smrti mladog Michaela Browna u Fergusonu.

Bivši policajac Jason Stockley je bijelac. Nakon gonjenja 2011. afroameričkog preprodavača droge Anthonyja Lamara Smitha, pucao je i ubio ga u automobilu. Različite video-snimke prizora ne daju potpunu sliku ali je policajac optužen da je podmetnuo pištolj u automobil kako bi opravdao svoj čin.

U St. Louisu stotine policajaca osigurava red od petka u zaštitnim prslucima. Nekoliko ih je ozlijeđeno u sukobima.

Irska rock skupina U2 otkazala je koncert u subotu navečer u St. Louisu nakon što je obavještena da policija neće moći osigurati normalnu zaštitu. Za nedjelju je otkazan koncert britanskog pop pjevača Eda Sheerana iz istih razloga.

N.A./Hina