Naši bivši europarlamentarci zaradit će još kroz šest mjeseci svaki po 30 tisuća eura

Izvor:Nacionalno/D.Prša

Ne odmaraju samo naši političari, u ovo vrijeme ljetnih odmora i u uredima europskih institucija “uredi su zatvoreni”. Naši su se novo izabrani zastupnici već odavno smjestili i “digli sidro” prema njima omiljenim mjestima gdje će provesti godišnji odmor.

Ipak, sve benificije koje su imali sada već biviši europarlamentarci nisu istekle s datumnom isteka njihovog mandata. Iako im je mandat istekao oni će idućih šest mjeseci imati pravo još šest mjeseci na punu plaću. Na kraju mandata zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu istovjetnu njihovoj plaći u trajanju od mjesec dana za svaku godinu mandata (uvjet je da su mandat obnašali barem 12 mjeseci). Ta se naknada isplaćuje najmanje 6 mjeseci, a najviše dvije godine nakon prestanka mandata.

Ali, bivši zastupnici mogu se odreći prava na tu prijelaznu naknadu.

To znači da bivši europarlamentarci Ivica Tolić, Marijana Petir, Davor Škrlec, Ivana Maletić, Ivan Jakovčić i Jozo Radoš mogu još neko vrijeme, dok se ne snađu, živjeti od briselske plaće odnosno imaju pravo na meko slijetanje briselskim zlatnim padobranom, kako su to znali opisati neki strani mediji.

Plaća u bruto iznosu je prema službenim podacima sa stranica Europskog parlamenta 8757 tisuća eura, ali nakon plaćanja belgijskog i hrvatskog poreza na dohodak zastupnicima ostane oko 5000 eura što je priznala i eurozastupnica Ruža Tomašić.

Za šest mjeseci zaradit će, dakle, 30 tisuća eura pošto nitko nije bio duže u parlamentu od jednog mandata. Svi hrvatski eurozastupnici koji su izgubili mandat na proteklim izborima u parlamentu su bili duže od jedne godine pa imaju pravo na naknadu. Žele li koristiti pravo na prijelaznu naknadu, bivši zastupnici moraju se prijaviti Glavnom tajništvu EP-a u roku od 3 mjeseca od prestanka mandata, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Europskog parlamenta za tportal.

Jozo Radoš je samo kratko potvrdio da će se prijaviti za naknadu i nije bio raspoložen za daljnje elaboriranje jer se nalazi na putovanju u Turskoj. ‘Imamo pravo šest mjeseci na punu plaću i to je to’, kratko je kazao. Na putu je i Marijana Petir pa nije bila dostupna za izjavu, a ni Ivan Jakovčić nije odgovorio na upit tportala.

Kada bivši zastupnik preuzme zastupničko mjesto u drugom parlamentu ili neku drugu javnu funkciju ta plaća će mu se odbiti od prijelazne naknade koju prima iz Europskog parlamenta. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jednu ili drugu. Zastupnici u Europskom parlamentu svoju zastupničku mirovinu mogu zatražiti već sa 63 godine. Ona iznosi 3,5 posto zastupničke plaće za svaku punu godinu koju su proveli u Parlamentu i isplaćuje se iz budžeta Europske unije.

Zastupnik koji je u EP-u radio sedam godina ima pravo na sedam mjeseci prijelazne naknade. Maksimalne dvije godine naknadu može primati zastupnik koji je u Europskom parlamentu proveo 28 godina.