NASA pred najvećim otkrićem u povijesti!

Nasa / Foto: Wikimedia

Američkom Kongresu je rečeno da je NASA na pragu najdubljeg otkrića ikada – izvanzemaljskog života u solarnom sustavu ili šire.

Astrofizičar NASA-e, Tomas Zurbačen, rekao je Odboru za znanost, svemir i tehnologiju američkog Predstavničkog doma da je njegova posljednja misija pokazala da jedan od Saturnovih mjeseca u stanju omogućiti vodeni izvanzemaljski život.

On je rekao da to znači da, ako se to pokaže istinitim, šanse toga da živa bića postoje još negdje u svemiru se znatno povećavaju.

Svemirska sonda Cassini je analizirala Enceladus i pronašla hidrotermalne reakcije koje se dešavaju između vode i stijena ispod njegove ledene površine.

To je proces koji je potrebno da se dogodi kako bi počela većina jednostavnih oblika života.

Druga sonda će sada ispitati najjednostavnije oblike života – mikroorganizme – koji su prisutni.

Zurbachen je rekao da, ako je to slučaj, onda mora postojati vanzemaljski život u drugim dijelovima svemira.

Zurbachen je rekao: “Na primjer, prije samo dva tjedna, NASA-ina Cassini misija je potvrdila prisustvo vodika iz oblaka Saturnovog mjeseca Enceladus dok je naš tim svemirskog teleskopa Hubble objavio drugo promatranje mogućih oblaka u blizini ekvatora Jupiterovog mjeseca Europa.”

“Oba otkrića pokazuju potencijal za energetske izvore koji omogućavaju život u oceanima skrivenim od pogleda pod ledenim grebenom, potvrda koja bi bila značajna za NASA-u.”

“To je zato što znanstvenici vjeruju da se oblaci izbacuju iz pukotina na ovim mjesečevim ledenim ljuskama s materijalom koji je indikativan za hidrotermalne aktivnosti na njihovom oceanskom tlu; a znamo da u mnogim hidrotermalnim ventilima u našim dubokim oceanima na Zemlji nalazimo život. ”

“Znanstvenici trenutno raspravljaju da li život možda potječe s mjesta poput ovih.”

On je rekao da je pitanje života izvan Zemlje bilo “jedno od najvećih pitanja našeg vremena.”

On je dodao: “Iako još nismo pronašli definitivne znakove života na drugim mjestima, naša potraga pravi značajan napredak, a astrobiologija je fokusirana na veći broj misija NASA-e.”

Zurbachen je također rekao da je NASA-in marsovski rover Curiosity pronašao dokaze da je drevni Mars također imao pravu kemiju koja je podržavala život mikroba.

NASA je sada pronašla 3.475 egzoplaneta, koje su na pravom udaljenosti od svog sunca da potencijalno omoguće život.

On je dodao: “Uz sve ove aktivnosti u vezi s potragom za životom, u toliko različitih područja, mi smo na rubu jednog od najdubljih otkrića ikada.”