Narodne novine odustaju od proizvodnje “državnog” WC papira

Predsjednik Uprave NN Zlatko Hodak/Izvor: Nacionalno

Tvrtka Narodne novine odustaje od proizvodnje toaletne papirne konfekcije – oglasila je prodaju strojnih linija za proizvodnju te zaliha repromaterijala i gotovih proizvoda papirne konfekcije po početnoj skupnoj cijeni nešto višoj od 2,8 milijuna eura (bez PDV-a).

Narodne novine su, naime, u četvrtak u dnevnom tisku oglasile prodaju te u roku 15 dana očekuje ponude zainteresiranih.

“Ova Uprava Narodnih novina d.d., koja je imenovana u kolovozu prošle godine, vrlo brzo se upoznala s problemima u poslovanju Narodnih novina te odmah krenula u njihovo brzo i efikasno rješavanje. Nakon temeljitih analiza, zaključeno je da poslovanje tvrtke Mekkoo d.o.o., koja je u vlasništvu Narodnih novina, nije poslovno održivo te je donijeta odluka o prodaji predmetnih strojeva kao i zaliha repromaterijala i gotovih proizvoda. Takvu odluku potvrdio je Nadzorni odbor društva”, odgovorili su iz tvrtke na Hinin upit kada je poslovodstvo odlučilo u potpunosti odustati od projekta proizvodnje toaletne papirne konfekcije koji je počeo prije oko pet godina.

Naime, sam projekt je počeo je negdje 2013. godine, a proizvodnja u tvornici u Krapini, koja nije u vlasništvu Narodnih novina i za koju se plaća najam, krenula je početkom 2015. godine.

Tvornica u Krapini je do objave oglasa o prodaji bila u tzv. hladnom pogonu, kažu u Narodnim novinama.

Sam natječaj objavljen je na internet stranicama Narodnih novina i prema njemu po početnoj cijeni od 1,9 milijuna eura (sve su cijene bez PDV-a) prodaje se strojna linija za proizvodnju toaletne papirne konfekcije “Fabio Perini” (godina proizvodnje 2014.) te za 800 tisuća eura strojne linije za proizvodnju toaletne papirne konfekcije “MTC srl” (godina proizvodnje 2015.).

Zalihe repromaterijala prodaju se po početnoj cijeni od 111,4 tisuće eura, a početna cijena za zalihe gotovih proizvoda toaletne papirne konfekcije je 34,3 tisuće eura.

Svi strojevi i zalihe prodaju se skupno u zatečenom stanju “viđeno-kupljeno” po početnoj skupnoj cijeni od gotovo 2,85 milijuna eura, podaci su iz natječaja.

Iz Narodnih novina na upit o cijeni napominju kako, s obzirom na pokrenutu proceduru prodaje strojeva, ne mogu komentirati bilo kakve iznose te da je oglašena cijena “sukladna procjeni ovlaštenog vještaka”.

Inače, projekt proizvodnje toaletne papirne konfekcije od samih početaka, 2013. godine izazivao je kontraverze, a najčešće se pritom postavljalo pitanje treba li državna tvrtka kao što su Narodne novine ulaziti u takvu proizvodnju, u koju je, prema nekim procjenama, uložila više od 60 milijuna kuna, a donosila joj je samo gubitke.

Problematična je bila i sama lokacija s obzirom da je tvrtka prvotno imala namjeru tu proizvodnju smjestiti u svoj prostor u industrijskoj zoni Kukuljanovo, ali je od toga odustala zbog neadekvatnosti hale koja je bila premala da se smjeste proizvodne linije te nije imala ni dovoljno prostora za skladištenje, itd. Na kraju je proizvodnja započeta početkom 2015. godine u Krapini u iznajmljenom prostoru.

Samu proizvodnju su, kako su više puta prenosili mediji, opterećivali visoki troškovi najma te visoki troškovi repromaterijala, proizvodi pod brendom “mekkoo” bili su dostupni samo u maloprodajnoj mreži Narodnih novina, itd.

U međuvremenu nekoliko se puta promijenila i Uprava Narodnih novina, sam početak projekta uobičajeno se vezuje uz Petra Piskača, kojega je sredinom 2014. naslijedio Davor Čović, koji je smjenjen krajem rujna 2016. godine i naslijedio ga je Svebor Marion, a kojega je pak početkom siječnja prošle godine naslijedio Branimir Gudelj, da bi u kolovozu 2017. za predsjednika Uprave bio imenovan Zlatko Hodak. Uz njega, u Upravi Narodnih novina članovi su i Robert Hirc i Mato Regvar.

Krajem prošle godine Hodak je u intervju za Nacionalno.hr izjavio kako se tvrtka proteklih nekoliko godina susretala s problemima u poslovanju koji su kulminirali 2016. kada je iskazala gubitak od 78 milijuna kuna. (Hina-Nacionalno.hr)