Povezite se

Politika

Narodi postoje i opstaju na sjećanju

Objavljeno

-

Piše: Anto Đapić

Imati nacionalnu državu znači imati institucionalizirano sjećanje. Stradanje hrvatskog naroda kroz povijest i događaji koji ga simboliziraju opstajali su u narodnoj memoriji prenošenjem priča i legendi s koljena na koljeno te presudnim utjecajem Katoličke crkve. Najstrašniji pogrom i teror hrvatski je narod doživio padom NDH, s vrhuncem u danima i tjednima uoči predaje i nakon predaje oružanih snaga savezničkim snagama na današnji dan kod Bleiburga.

Taj čin pamtimo kao sramno posrnuće savezničke, prvenstveno britanske časti. Britanski zapovjednici prepustili su tisuće hrvatskih vojnika i stotine tisuća civila u bijegu pred jugoslavenskim krvoločnim i sovjetskim armijama, Josipu Brozu Titu, iako su znali da će uslijediti najkrvaviji obračun s razoružanim narodom u Europi u tom trenutku.

Nema puno hrvatskih obitelji koje ne nose biljeg tih strahota, a nama u DESNO strašnija od tog saznanja je činjenica, da usprkos tome, našom samostalnom državom danas i godinama unazad u svim najvažnijim elementima upravljaju idejni i biološki nasljednici Titovih ubojica.

Danas se ideja i politika tih ubojica naziva antifašizam, a stotine tisuća naših djedova, očeva, naših baka, majki, naše braće i sestara nazivaju fašistima, kao i sve nas koji održavamo svijetlo nad neobilježenim grobovima. U praktičnom društvenom životu to znači da smo ili za preodgoj ili za eliminaciju, koja još uvijek nije fizička kao u svibnju 1945. godine, ali pravac razvoja političkih i društvenih procesa to nikako ne isključuje.

Mi smo prošle godine snažnom porukom pozvali državu, sve nacionalne institucije i Katoličku crkvu u Hrvatskoj da spomendan na žrtve našega naroda prepoznate pod imenom Križnog puta organizacijski preuzme Republika Hrvatska na najvišoj državnoj razini, da se komemoracija svim žrtvama zločinačkih Titovih armija tradicionalno održava u Zagrebu, a da se kod Bleiburga sporazumno s Republikom Austrijom utemelji muzej i hrvatski nacionalni institut međunarodnog sastava i značaja za historiografska istraživanja zločinačke naravi komunističke Jugoslavije i njezina državnog poretka. Željeli smo i tada i sada naglasiti državni značaj i obvezu iskazivanja poštovanja svakom poginulom pripadniku svoga naroda, svakom hrvatskom vojniku, bez arbitriranja i ponižavajućih ograničenja i uvjetovanja, a to nije moguće na zaslužnoj i dostojnoj razini bez ostvarivanja naših prijedloga.

Zato ih ponovo ističemo danas, pogotovo pred ljudima, inicijativama i strankama, koje hrvatskom narodu pristupaju s nacionalnih, kršćanskih i suverenističkih pozicija hrvatskog državnog prava. Prije godinu dana i sisački biskup Vlado Košić izašao je s idejom da se na dan 15. svibnja, u isto vrijeme na svim katoličkim crkvama oglase zvona i da se služe svete mise za sve stradale pripadnike hrvatskog naroda.

Na žalost i u političkim strankama, i u Katoličkoj crkvi nakon iznošenja tih prijedloga, do danas traje muk. A nastavlja se državno iskazivanje počasti srpskim i jugoslavenskim mitovima, krivotvorinama i zločinima, od Jasenovca do Srba, od Borova Sela do tolikih mjesta diljem Like, Banovine, Slavonije i Baranje, Dalmacije.

Nema takva država stabilnu budućnost, niti budućnosti ima narod, koji dopušta da njegova nacionalna država slavi njegovu smrt, a u najboljem slučaju je formalni pokrovitelj njegovih komemoracija. Nema budućnosti narod s čijeg državnog vrha predsjednik Republike, klanjajući se neprijateljskoj srpskoj mitologiji pljuje po grobovima svojih junaka, nema budućnosti narod koji ne zna za grobove svojih predaka. Država koja ne iskazuje na najvišoj razini duboko poštovanje svojim vojnicima izginulima u povijesnim bitkama, od Sigeta, Siska, preko Soče, Galicije, do Vukovara i Kupresa, ne može računati na odanost i spremnost svoga naroda u nekim novim bitkama. Ne može se iskazivati poštovanje Vukovaru, a ne štovati žrtve Križnog puta na najvišoj nacionalnoj i državnoj razini.

Ne možemo se gubitnički zgražati nad brutalnim nasiljem udruženih muslimanskih i srpskih politika, medija i institucija u BiH, a godinama tolerirati političko nasilje nad Hrvatima Bosne i Hercegovine, te duhovni teror udruženih velikosrpskih, projugoslavenskih i globalističkih snaga u Hrvatskoj.

Danas, u ime poštovanja stotinama tisuća, milijunima Hrvata, koji su umrli sanjajući slobodu kroz povijest, prinesimo uz molitvu najvrjedniji cvijet nad njihovim grobovima -odlučimo ostvariti državu dostojnu tih žrtava. Sve drugo je nedostojno, površno, a često i laž u funkciji beskrupuloznih interesa. Poklonimo se, zapalimo svijeće, neka zvone zvona i neka stane svaki Hrvat na svijetu iskazujući ovu odlučnost kao izraz najdubljeg poštovanja svojim žrtvama, junacima, pobjedama i stradanjima, svojoj povijesti. To je jedini neraskidiv temelj hrvatskog državnog prava.

Politika

Anušić: “Volio bih da u 4. izbornoj jedinici budu najjači kandidati Domovinskog pokreta, SDP-a, Mosta “

Published

on

Na potpisivanju Ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području Slavonije nazočio je i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je tom prilikom komentirao nadolazeće parlamentarne izbore i HDZ- ove izborne liste u Slavoniji.

“Nositelji lista su predstavljeni, kada budemo imali imena kod drugih političkih opcija, znat ćemo tko će se kome suprotstaviti. Četiri godine smo imali priliku voditi politiku i napravili smo pomake unaprijed, ključno je imati kontinuitet uzlazne putanje i tu ne bi trebalo pojašnjavati zašto treba nastaviti strategiju koja je dobra”, rekao je Anušić i istaknuo kako su obje krize, Agrokor i koronavirus, dobro odradili.

U 4. i 5. izbornoj jedinici očekuje više mandata no prije četiri godine, a smatra da su kroz brojne aktivnosti i projekte Slavoniju i Baranju vratili na političku scenu.

“Slavoniji najmanje treba promjena političkog smjera, već joj treba kontinuitet, ne trebaju nam eksperimenti, vrsta inata i vraćanje na pozicije od prije pet godina. U 4. izbornoj jedinici očekujem ozbiljnu bitku, volio bih vidjeti najjače kandidate SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta, s njima razgovarati o tome što smo radili četiri godine i kroz sučeljavanja raspraviti o budućnosti. Želio bih da nositelj bude Škoro i najjači nositelj iz SDP-a da možemo suočiti činjenice, a ne razgovarati o ustašama i partizanima”.

Što se Ivana Penave tiče, Anušić smatra da je on svoj politički put nastavio dalje, no da je stranka bitnija od svakog pojedinca.

“Tu smo da odradimo dalje ili da nestanemo s političke scene, kada govorimo o Vukovaru, govorimo o činjenicama da je za istok Hrvatske ova Vlada napravila više od svih drugih zajedno. Uvijek je Slavonija ključna i bitna, 1991. je bila ključ obrane Hrvatske, a imala je ključnu odluku kada se zbrajaju mandati, kada netko dobiva ili gubi izbore. Problem je što to nikada nije iskoristila, uvijek smo bili na rubu političkih, društvenih i gospodarskih događanja i to je proizvelo određen otpor. Ovoga puta Slavonija ima šansu nastaviti dobar kontinuitet i početi novu eru”.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Politika

Stier: “Glas za Škoru je glas za SDP”

Published

on

Davor Ivo Stier kandidat HDZ u 7. izbornoj jedinici govorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima te o rezultatima koje očekuje. Ne krije zadovoljstvo i čast što ga je predložila županijska organizacija, a vjerojatnost da i u konačnici bude na listi je tu, prenosi N1.

Da li drži to kao svojevrsno Plenkovićevo pomilovanjem, Stier kaže:

“Na unutarstranačkim izborima sam naglašavao da moramo sučeliti ideje, a da nakon toga moramo zajedno raditi na pobjedi HDZ-a i to obećanje želim ostvariti”, rekao je Stier i pojasnio znači li to da razlike u stavovima između njega i vodstva stranke, na koje je ukazivao tijekom unutarstranačkih izbora u HDZ-u sada nisu u takvom raskoraku.

“Naš glavni suparnik je SDP i ljevica, tako se i postupa, moja intencija je podržati pobjedu HDZ-a i mislim da je važno da ne dođe do disperzije glasova od centra na desno. Svaka demokratska stranka njeguje unutarstranačku demokraciju, dobro je da ima razlika u stavovima”.

Komentirao je i Ivana Penavu, donedavnog HDZ-ovca, sada kandidata na listi Domovinskog pokreta.

“Poštujem Ivana, no ne slažem se s takvom odlukom, to nije moj put. Ako sam na unutarstranačkim izborima naglašavao da nakon njih moramo zajedno raditi za pobjedu na parlamentarnim izborima, jedino logično je da ispunim obećanje”.

Hoće li se na listama naći i Miro Kovač ili Milijan Brkić, Stier odluku o tome prepušta stranačkim tijelima, a što se tiče potencijalne situacije u kojoj bi HDZ nakon izbora ponovno trebao u koaliciju s HNS-om, Stier kaže:

“Kada vidimo rezultate, vidjet će se kako će se složiti većina, moja poruka je jasna i želim pobjedu HDZ-a”, rekao je Stier i dodao kako je u situaciji nakon koaliranja s HNS-om odlučio da je važnije da djeluje na domaćoj politici što nije mogao kao ministar vanjskih poslova te je zato preuzeo svoje mjesto u Saboru i podržavao rad Vlade, zakone i demokršćansku doktrinu.

“Vjerujem da će HDZ biti u poziciji da može sastaviti Vladu, da će imati dovoljno mjesta u Saboru da sa srodnim strankama može sastaviti većinu. Sve što bi bilo u pogledu da se podrži program HDZ-a, to se može usuglasiti, to će biti reprezentativno volji birača, prvo želimo izaći s programom i na tom temelju dobiti potporu”.

Na pitanje jesu li među tim srodnim strankama i Domovinski pokret Miroslava Škore, Stier ponavlja da ne želi da dođe do rasipanja glasova od centra prema desno jer im je glavni suparnik SDP, te da se u tom pogledu na liniji mišljenja s Plenkovićem koji kaže da je glas za Škoru glas sa SDP.

“Jasno je da bi ljevici više pasalo da od centra prema desno dođe do rasipanja glasova, u tom kontekstu stavljam i svoje poruke hrvatskim biračima. Stalno govorim da je naš glavni suparnik SDP i da ne smije doći do disperzije glasova”, rekao je Stier

Ucitavanje vijesti

Politika

Bernardić: Plenkovićeva Vlada relativizira fašizam

Published

on

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je odluku suda kojom se dopušta korištenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Čavoglave’ ocijenio skandaloznom i naglasio da je to posljedica relativizacije fašizma od strane Vlade Andreja Plenkovića.

„Odluka Visokog prekršajnog suda da Marko Perković Thompson može koristiti pozdrav ‘Za dom spremni’ je skandalozna. Zamislite da njemački sud dopusti da u Njemačkoj upotrebu pozdrava ‘Sieg Heil’ ili ‘Heil Hitler'”, komentirao je Bernardić odluku Suda na konferenciji za novinare.

To je, ocijenio je, posljedica četiri godine nerješavanja ovog problema i relativizacije fašizma od strane ove Vlade koja je kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legalizirala pozdrav ‘ZDS’“.

Kazao je da moramo biti svjesni da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu i da nitko nema pravo koristeći simbole fašizma iz poraženih režima bacati ljagu na sveukupni Domovinski rat.

“Hrvatskim braniteljima iz svih brigada kapa do poda, ali fašističkom pozdravu nije mjesto u hrvatskom janom prostoru. Tim pozdravom se baca ljaga na Domovinski rat koji je ujedinio Hrvatsku i nitko na to nema pravo“, poručio je čelnik SDP-a, najavivši da će zakonski zabraniti upotrebu pozdrava ‘ZDS’ kada dođu na vlast.

Istaknuo je da je stav SDP-a i Restart koalicije jasan, ali da nismo čuli stavove predsjednika Vlade ni njegovih prvih suradnika jer se još uvijek skrivaju iza Povjerenstva.

“Neprihvatljivo je da je predsjednik Vlade radio pritisak na DORH i neovisne institucije kako bi pokušao skrenuti pažnju u SDP-ovo dvorište, s ciljem da prikrije kriminal i korupciju u vlastitim redovima”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je tvorac njegovog predizbornog programa ministar Tomislav Ćorić upleten, samo u zadnjih deset dana, u dvije velike afere, možda i najveće u zadnje četiri godine – INA i vjetroelektrane .

To obilježava smjer kojim će HDZ pokušati ići sljedeće četiri godine, a to je smjer korupcije. Jedino što još mogu je pozvati građane da 5. srpnja kažu ‘ne’ lopovskoj Vladi“, osvrnuo se Bernardić da ‘očekivanja’ premijera da se DORH pozabavi i SDP-om u vezi afere s javnom nabavom u projektu Rijeka EPK 2020.

Naš zadatak je kao opozicije, sutra vladajuće stranke, je upozoravati da u Hrvatskoj postoji korupcija i brojne anomalije u društvu. U zadnje četiri godine upozoravali smo na sve afere 11 ministara koji su morali napustiti Vladu zbog sumnje na korupciju i taj posao je radio dominantno SDP, uz pomoć istraživačkih novinara, istaknuo je.

Najavio je donošenje Zakona o porijeklu imovine, reformu pravosuđa i digitalnu transformaciju koja će pomoći i pravosuđu kako bi sve bilo transparentnije i smanjilo mogućnost bilo kakve zlouporabe.

Što se tiče koalicije IDS-a, PGS-a i SDP-a, među našim strankama postoji velika svjesnost da je u Hrvatskoj nužna velika koalicija za promjene i to je razlog zašto smo blizu dogovora i zašto će se, uvjeren sam, IDS i PGS pridružiti Restart koaliciji, kazao je Bernardić.

Naš ćemo program teritorijalnog preustroja provesti na način da više novca ostane jedinicima lokalne samouprave, a Istra će, kao i do sada, imati poseban status, odgovorio je na pitanje o IDS-ovom zahtjevu da se ne dira u samostalnost Istre.

Naš je cilj do 2025. provesti kompletnu reorganizaciju teritorijalnog preustroja Hrvatske kako bi više novca ostalo građanima. Nedopustivo je da sada u pojedinim općinama imaju prihode koji su reativno mali, a troše se na plaće načelnika, tajnice, leasing za auto i, u slučaju HDZ-ovih općina, janjetinu u lokalnom restoranu, komentirao je sadašnju neodrživost općina, istaknuvši da taj novac pripada građanima koji žive u toj općini.

Nije htio komentirati predizborni plakat s natpisom „Bero nije rješenje“ koji je postavila koalicija Demokrata i Laburista, rekavši da se u Restart koaliciji bave puno važnijim stvarima.

Kazao je da slaganje izbornih lista Restart koalicije u visokoj fazi, a o njima će odlučivati Glavni odbor na sjednici 13. lipnja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije