Narod odlučuje: Šeparović iznosio stavove suprotne odlukama Ustavnog suda

Zagreb, 25.1.2019 - Konferencija za medije Građanske inicijative Narod odlučuje ispred zgrade Ustavnog suda. Na slici Natalija Kanački, Luka Mlinarić i Tvrtko Krpina. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Građanska inicijativa Narod odlučuje ocijenila je u petak neprihvatljivim što je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa u javnosti iznosio stavove suprotne ranijem stajalištu Ustavnog suda za koje je i sam glasovao, da Sabor ne može raspisati referendum bez da o tome postavi pitanje Ustavnom sudu.

Šeparović je u ponedjeljak ustvrdio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

Sabor mora zahtijevati da Ustavni sud utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za referendum

Predstavnici inicijative rekli su na konferenciji za novinare pred zgradom Ustavnog suda da su te Šeparovićeve izjave u suprotnosti sa stajalištem Ustavnog suda, koji je 2014. donio rješenje za koje je i sam Šeparović glasovao.

Hrvatski sabor po tom rješenju, rekao je predstavnik inicijative Luka Mlinarić, nije ovlašten donijeti odluku kojom bi se odlučilo da državni referendum neće biti raspisan, a da prije toga Ustavni sud o tim pitanjima nije donio odgovarajuću odluku na temelju članka 95. Ustavnog zakona.

“Drugim riječima, Hrvatski sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum već mora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu zahtijevati da Ustavni sud utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke, je li prikupljeno deset posto potpisa i drugi uvjeti koji su potrebni, a to stoji i u izdvojenom mišljenju Miroslava Šumanovića”, kazao je Mlinarić.

Ocijenio je neprihvatljivim da predsjednik Ustavnog suda iznosi stajalište suprotno odluci Ustavnog suda, posebno u situaciji kad izvršna vlast osporava raspisivanje referenduma koji je, tvrdi Mlinarić, zatražilo 10 posto više od potrebnog broja birača.

“Takvo postupanje Šeparovića pokazuje da će, kada je politička vlast u problemima, predsjednik Ustavnog suda ići toliko daleko da čak pogrešno tumači praksu Ustavnog suda”, kazao je.

Predstavnica inicijative Natalija Kanački smatra da u Hrvatskoj ne postoji sudbena zaštita prava građana na referendum. “Ustavni sud ignorira ključne dokaze, odnosno dijelove naše tužbe”, rekla je Kanački, zato je autoritet Ustavnog suda ozbiljno narušen.

Narod odlučuje od Ustavnog suda očekuje, uputi li mu Sabor upit, da se ne ponaša na isti ignorirajući način. Donese li Sabor odluku o referendumu bez da se obrati Ustavnom sudu prekršit će Ustavni zakon o Ustavnom sudu vezano za referendumsku proceduru, smatraju.

Ustavni sud bi u tom slučaju morao reagirati i spriječiti opstrukciju jer bi se time legitimiralo da izvršna vlast i Sabor mogu opstruirati inicijativu građana, što bi bio školski primjer narušavanja ustavnog poretka, poručuju iz inicijative.

Traže sjednicu Sabora u obliku javne rasprave

Najavili su da će, kad se bude donosila odluka o upitu Hrvatskog sabora, tražiti da se sjednica provede u obliku javne rasprave uz prisutnost članova njihove inicijative, medija i stručnjaka, kako bi se smanjila sumnja u pristranost Ustavnog suda.

Ustavni sud odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, objavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici Ustavnog suda.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative.