Napokon – nijedan požar u Dalmaciji nije aktivan!

Foto: Zoran Pehar

Napokon olakšanje – nijedan požar u Dalmaciji više nije aktivan. Potvrdio nam je to glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Iako se danas na nekim mjestima vatra još pojavljivala – brzom reakcijom nije se proširila. Vatrogascima su pomagale i zračne snage. Zgarišta u okolici Splita i dalje se nadziru.
Na terenu će i noćas dežurati 150 vatrogasaca. I vatrogasni zapovjednik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dražen Glavina je potvrdio da su požarišta mirna – bez aktivne vatre. Još su aktivna slaba izdimljavanja koja će, kaže, potrajati još desetak dana.
HEP: Normalizacija električne energije u Splitu i okolici

Iz HEP-a doznajemo da je tijekom dana i večeras – struju dobila većina potrošača u središtima požarom pogođenih mjesta. Oštećena niskonaponska mreža užurbano se popravlja, a do udaljenijih kuća trebat će postaviti nove stupove i razviti mrežu. Kažu da bi taj posao trebao biti gotov sutra ili u idućih nekoliko dana.

Jedan vatrogasac iz Zagreba kolabirao je poslijepodne u Dugobabama te je prevezen u splitsku bolnicu, izvijestio je Glavina. U Dogobabama poslijepodne su ozlijeđena tri vatrogasca kojima se prevrnuo automobil. Prilikom odlaska na mjesto intervencije prevrnulo se malo vatrogasno vozilo i tri su vatrogasca ozlijeđena – jednome je ozlijeđena noga, a druga dva dobro se osjećaju, rekao je Glavina.

Zračne snage angažirane i na novim požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH danas su gasile požar kod Splita te na drugim požarištima. Tako su dva kanadera CL-415 najprije sudjelovala u gašenju požara kod Raslina, u blizini Šibenika, a zatim na predjelu Kozjak-Turići kod Knina.

Župan Boban će zbog požara proglasiti elementarnu nepogodu

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je kako će zbog požara na splitskom području u sljedećih nekoliko dana proglasiti elementarnu nepogodu. Elementarnu nepogodu proglasit ćemo odmah nakon što dobijemo izvješće policije, odnosno zapisnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije o požaru, rekao je.

Na temelju proglašene elementarne nepogode formirat će se povjerenstvo koje će izaći na teren radi evidentiranja procjene štete, a nakon toga će se sukladno zakonskom propisu obavljati saniranje štete. Obnova opožarenog područja trajat će godinama, rekao je župan Boban.

Prema dosadašnjim procjenama vatrogasnih službi, u prošla tri dana u požarima na splitskom području izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika te nekoliko desetaka automobila.