Napokon inspekcije u bolnicama: Nakon brojnih svjedočanstava pacijentica, kreću inspekcije

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Nakon prošlotjedne rasprave o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Saboru, kada ga je zastupnica upitala što će učiniti po pitanju izvođenja kiretaža bez anestezije, ispričavši što je sama doživjela lanjske godine nakon što je izgubila dijete, a ministar joj je odgovorio da se “u hrvatskim bolnicama ne radi na taj način”, krenula su javno iznošenja iskustava vezana uz praksu izvođenja kiretaža bez anestezije u hrvatskim bolnicama.

Zastupnicu su iz bolnice u kojoj joj je obavljen zahvat nakon toga prozvali za iznošenje neistina, a liječnici su u narednim danima ustvrdili da se “90 posto kiretaža obavlja pod anestezijom”.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo zdravstva, odnosno pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš:

“Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice.

Nakon njih će, ovisno o rezultatima, slijediti daljnja postupanja. Nećemo dopustiti nikakvo zataškavanje i inzistirat ćemo da se svaki pojedini slučaj do kraja rasvijetli i razjasni.

Pozivam stoga sve žene, pacijentice, koje smatraju da nisu dobile najbolju medicinsku skrb da nam se jave osobno, makar i anonimno, i garantiram da će svaka prijava biti istražena te će, bude li potrebno, cjelokupna dokumentacija biti proslijeđena nadležnim komorama na daljnje postupanje. Važno nam je da imamo konkretni temelj za konkretno postupanje – kaže Beroš.