Napadnuta vojna akademija kod Kabula

Napadnuta je vojna akademija zapadno od glavnog grada Afganistana Kabula, izvijestili su u ponedjeljak ujutro lokalni mediji.

U predsjedničkoj palači potvrdili su napad, prenosi ToloNews.

“Čuli su se hici, još nema informacija o napadu”, kazao je glasnogovornik policije u Kabulu Bazir Mudžahid, dodajući da su policijske snage uspostavile kordon oko područja napada.

Afganistanski vojni časnik koji živi na tom području a želio je ostati anoniman kazao je da je od početka napada oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu (pola dva po srednjoeuropskom vremenu) čuo otprilike 11 eksplozija.

“Moguće je da je riječ o granatama iz ručnih minobacača”, kazao je.

Neimenovani afganistanski novinar saznao je od izvora na tom području da je u kompleks ušla skupina muškaraca s opremom za noćno promatranje.

Zasada nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad.

U listopadu je napadač samoubojica na ulazu u vojnu akademiju ubio 15 kadeta u autobusu koji se upravo spremao napustiti kompleks.

Na akademiji maršala Fahima obučavaju se afganistanski časnici a obuku održavaju i strani stručnjaci.

Obnovljena je uz pomoć britanskih oružanih snaga a nazivaju je još i “Sandhurst na pijesku”.

Aktualni je napad četvrti u proteklih mjesec dana – prije samo dva dana u velikom je napadu Talibana na središnji dio Kabula ubijeno više od 100 ljudi a ranjeno ih je 235.

U nedjelju je iz palače afganistanskog predsjednika tim povodom najavljen dan žalosti a zastave su spuštene na pola koplja u zemlji i diplomatskim izaslanstvima širom svijeta. (Hina)