Napadač u Teksasu bio je povučeni tinejdžer

PA/HARRIS COUNTY SHERIFF OFFICE

Napadač na školu u Teksasu bio je mirni tinejdžer, strastven u proučavanju simbola i japanske povijesti, koji je plesao sa svojom pravoslavnom crkvenom skupinom i igrao američki nogomet.

Vlasti su objavile da je 17-godišnji Dimitrios Pagourtzis u petak obukao baloner, ušao na sat umjetnosti u svojoj srednjoj školi u Santa Feu u blizini Houstona, pa upucao devetero svojih kolega i učitelja.

Ranije nije postojala naznaka da će Pagourtzis počiniti takav zločin, istaknuo je guverner Gerg Abbott. No unosi na društvenim mrežama otkrivaju da je taj mladić bio opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti.

Objava na Facebooku 30. travnja prikazuje crnu majicu na kojoj su bijelim slovima ispisane riječi “Born to Kill” (Rođen da bi ubijao).

Abbott je novinarima otkrio da zapisi u njegovim dnevnicima, koje je zaplijenila policija, pokazuju da “nije samo htio izvesti pucnjavu, nego i počiniti samoubojstvo nakon nje”.

No guverner dodaje kako tinejdžer ipak “nije imao hrabrosti oduzeti si život”.

Rekao je kako je Pagourtzis bio naoružan sačmaricom i revolverom kalibra .38 koje je uzeo od svog oca, vjerojatno bez njegova znanja.

Fotografije s grčkog festivala povezanog s lokalnom grkokatoličkom crkvom u Galvestonu pokazuju kako Dimitrios, sin grčkog imigranta, pleše s ostalim kostimiranim izvođačima. Slike su arhivirane na Facebook stranici te institucije, a Dimitrios je imenovan u opisu fotografije.

Jedan njegov kolega je rekao kako je napadač bio posebno opsjednut japanskim imperijalizmom i samurajskom kulturom, a da se zanimao i za mistične i vojne simbole poput njemačkog Željeznog križa ili srpa i čekića koje je nosio na svojoj odjeći.

Drugi kolege se prisjećaju da je često nosio baloner, sličan onome koji je nosio tijekom napada kako bi sakrio oružje koje je unio u školu.

Jedan učenik je kazao kako je Pagourtzis bio povučen i “zapravo nikad nije razgovarao s drugim ljudima”, no šesnaestogodišnji Clayton George koji je igrao nogomet s napadačem rekao je kako je s njim redovito razgovarao.

“Bio je jedan od najljubaznijih u nogometnoj momčadi. Uvijek je bilo lako razgovarati s njim”, istaknuo je za Reuters. No otkrio je da su ga kolege iz momčadi ponekad zadirkivali u svlačionici.

Njegov napad je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama. Zadnja je bila 14. veljače kad je u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ubijeno sedamnaest učenika i profesora, što je ponovno pokrenulo dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja i izazvalo prosvjede diljem Sjedinjenih Država. (Hina)