Nakon utapanja da li će se zabraniti kupanje na slapovima Nacionalnog parka Krka?

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Na području Skradinskog buka u subotu su se utoplile dvije osobe. Iz rijeke dubine tri metra ronioci su izvukli tijela muškarca i žene. Njihov identitet još se utvrđuje kao i uzrok utapanja.

Raj na zemlji za dvoje stranih državljana jučer se u poslijepodnevnim satima pretvorio u pakao.

„Nisam ništa znala na prvu nego je kroz ovaj dio proletjela cura koja radi dolje kao spasilac, mokra cijela od glave do pete. Tražila je nadzornike, išla je po njih. Kasnije sam tek saznala da se utopilo dvoje azijata”, kazala nam je Kristina.

Tragedija se, prema neslužbenim informacijama, nije dogodila na popularnijem dijelu kupališta koje se nalazi odmah ispod slapa već lijevo od mosta. Još nema potvrde da je tijela na tri metra dubine pronašao ronilac.

Tijekom ljeta na ovom raju na zemlji bude između 10 i 13 tisuća ljudi svakog dana, uvedene su i službe osiguranja a kupanje je dozvoljeno samo na vlastitu odgovornost.

U osam godina u NP Krka utopilo se osam osoba pa se nakon ovog nemilog slučaja ozbiljno razmišlja o zabrani kupanja, što mnogi drže kao nemoguću “misiju”.

Bez razlike što NP Krka godišnje posjeti oko milijun gostiju treba se zapitati zašto se nebi moglo zabraniti kupanje ako takve mjere već postoje u nekim našim Nacionalnim parkovima ?!

Primjer su Plitvička jezera. Tamo je ulazak u vodu zabranjen još 1996. godine jer kako pojašnjavaju dušik i sumpor iz čovjekova tijela utječe na kvalitetu vode, pa je su za sve prekršitelje propisane novčane kazne.