Nakon spajanja ministarstava broj ravnatelja narastao s 97 na 101

Nakon spajanja ministarstava umjesto 97 ravnatelja uprava, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati novih 101, piše u srijedu Jutarnji list.

Hrvatski je sabor u srpnju prošle godine usvojio novi Zakon o sustavu državne uprave i ukinuo mjesta pomoćnika ministara, ministarstva su potom na natječajima tražila ravnatelje uprava, natječaji su dovršeni, odrađeni su razgovori s kandidatima, izabrani su prolazili sigurnosne provjere, a danas, više od godinu dana nakon usvajanja zakona, sve to se poništava.

Uz to, iako je u novoj Vladi smanjen broj ministarstava s 20 na 16, umjesto 97 ravnatelja, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati 101 rukovodećeg državnog službenika, četiri vise nego dok je Vlada bila veća!

Ukinuti pomoćnici još uvijek rade svoj posao, a ministarstva tek moraju raspisati nove natječaje i ponovno prolaziti cijelu proceduru pa vjerojatno ni do kraja ove godine ravnatelji uprava koji bi trebali biti profesionalci birani na javnom natječaju, a ne politički odabrani dužnosnici neće biti imenovani, navodi dnevnik.

Cijela zbrka, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave, nastala je zato što je novi-stari premijer Andrej Plenković odlučio smanjiti broj ministarstava u novoj Vladi. Sukladno tome, u srpnju ove godine mijenjan je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, čime su ustrojena nova tijela državne uprave sa 16 ministarstava i 12 državnih upravnih organizacija.

Mijenjan je i njihov djelokrug te su usvojene i nove uredbe o unutarnjim ustrojstvima, koje definiraju oblik organizacije u ministarstvima, središnjim državnim uredima i zavodima.

Zato je cijeli proces koji je ionako još u veljači kasnio zbog temeljitih sigurnosnih provjera koje su prolazili izabrani ravnatelji upravnih organizacija sada dodatno usporen, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa i uprave, trenutačno je 66 pomoćnika ministara koji i dalje rade svoj posao, donosi Jutarnji list.