Nakon sastanka s demokratima nije riješena blokada američke vlade

Viši dužnosnici Trumpove administracije susreli su se u subotu s demokratskim pregovaračima, ali se nisu uspjeli dogovoriti oko Trumpovog prijedloga izgradnje zida na granici, zbog čega nije prekinuta dvotjedna djelomična blokada vlade.

Potpredsjednik Mike Pence je rekao kako je sastanak bio “produktivan” te da su obje strane pristale sastati se ponovo u nedjelju.

Predsjednik Donald Trump zahtijeva 5.6 milijardi dolara kako bi izgradio zid na granici s Meksikom, ali demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu, su usvojili proračun u kojemu ne postoje dodatna sredstva za izgradnju zida.

Trump je rekao da neće staviti potpis na novi proračun, sve dok ne dobije sredstva za izgradnju zida.

Pence je rekao nakon sastanka da je financiranje izgradnje zida potrebno, ali je rekao da “nije bilo dubinskog razgovora” o procjeni potrebnih sredstava.

Također je rekao da je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen razgovarala s demokratskim pregovaračima o situaciji na američko-meksičkoj granici, dodajući da su demokrati zatražili dodatne detalje napismeno, o potrebama njenog ministarstva.

Budući da nijedna strana ne popušta, četvrtina je savezne vlade blokirana već 2 tjedna, zbog čega trenutno  800.000 djelatnika u javnim službama ne prima plaću.

Jared Kushner, Trumpov zet i visoki savjetnik u Bijeloj kući, je također bio na sastanku u Bijeloj kući, zajedno s novim obnašateljem dužnosti predstojnika ureda Bijele kuće Mickom Mulvaneyjem.

Pregovarali su s višim službenicima demokratskih čelnika u Kongresu.

Nancy Pelosi, nova demokratska predsjednica Zastupničkog doma, je rekla ovaj tjedan da je Trumpov prijedlog izgradnje zida “nemoralan” i “rasipanje novca”.

Trump je, nizom objava na Twitteru u subotu, ponovio svoj zahtjev za zidom na granici.

“Demokrati mogu riješiti problem blokade za vrlo kratko vrijeme”, rekao je Trump. “Sve što moraju uraditi je odobriti STVARNU sigurnost granice (uključujući Zid), nešto što svi, osim dilera droge, krijumčara ljudi i kriminalaca, jako žele!”