Nakon haške presude Facebook postao novo ‘bojno polje’

Pixabay

Ne stišavaju se reakcije na Facebook aferu. Ta društvena mreža praktički je postala novo bojno polje nakon presude i samoubojstva generala Slobodana Praljka. Neki od blokiranih službeno su zatražili od Vlade da ih zaštiti na Facebooku.

Članovi U ime obitelji otvoreno su izašli u medije i još jednom ponovili kako stoje pri svojem stavu.

“Premijera i ministra pravosuđa pozivam da se prekine cenzura kojoj su građani izloženi”, rekao je Ivan Munjin iz UIO-a.

Možda su se požalili, ali u Ministarstvu unutarnjih poslova prijavu nisu zaprimili. A Facebook posljednjih dana uistinu blokira poveći broj korisnika i portala u Hrvatskoj, birajući blokade prema ključnim riječima.

“Vjerojatno je veći broj ekstremista odlučio prijavljivati veći broj ljudi nasumično. U našem slučaju je prijavljen članak koji govori u tendenciji rasta fašizma u Hrvatskoj. Prijavljena je fotografija “Židove u logore” gdje mi to spominjemo kako se dogodilo, a oni sve to prijavljuju kao da mi zapravo promičemo fašizam”, rekao je Ivor Fuka s portala Lupiga.

Stvar je vrlo jednostavna, pojašnjava Marko Rakar, informatički stručnjak.

“Oni će jednostavno krenuti i automatski blokirati sve one koji koriste ključne riječi”, smatra Rakar.

A da su se društvene mreže užarile nakon objave presude šestorki u Haagu i u susjednoj BiH, potvrdio je i predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović.

“Mislim da smo jednim dijelom već uspjeli u tome da nismo nasjeli na mnoštvo provokacija kojima su pet dana zasute društvene mreže koje… Neću koristiti ružne riječi, ali rat! Nama treba mir na ovom prostoru”, rekao je Čović.

U svakom slučaju, internet je još uvijek slobodno mjesto u kojemu nikako nema mjesta za cenzuru.

Neprofitna organizacija Freedom House objavila je godišnji izvještaj na temelju podataka prikupljenih u 63 zemalja svijeta u kojem navodi kako su se slobode na internetu tijekom 2016. u 32 zemlje pogoršale te u svega 13 zemalja poboljšale. (N1 – Mirela Bačić)