Nakon Armanija i Huga Bossa, i Gucci odbacuje krzno

EPA/ANDY RAIN

Svjetska modna kuća Gucci objavila je da više neće koristiti životinjsko krzno, počevši od svoje kolekcije za proljeće i ljeto 2018. godine, izvijestila je u četvrtak udruga Prijatelji životinja.

Predsjednik i glavni direktor Guccija Marco Bizzarri objavio je ovu odluku u srijedu 11. listopada tijekom događanja Kering Talk na londonskom koledžu mode, a prenijele su je organizacije The Humane Society of the United States (HSUS) i talijanska organizacija za prava životinja Liga Anti Vivisezione  (LAV) te međunarodna koalicija Fur Free Alliance (FFA), čija su članica i Prijatelji životinja.

“Jedna od suštinskih vrijednosti je društvena odgovornost i nastavit ćemo stremiti prema boljem za okoliš i životinje. Uz pomoć HSUS-a i LAV-a, Gucci jedva čeka napraviti ovaj sljedeći korak te se nada da će nadahnuti ostale na inovaciju i podizanje osviještenosti mijenjajući luksuznu modnu industriju nabolje”, kazao je Bizzarri.

Ova odluka rezultat je dugogodišnje suradnje HSUS-a i LAV-a, članica Fur Free Alliancea, međunarodne koalicije koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja koje zajedno rade na ukidanju trgovine krznom, napominju u priopćenju Prijatelji životinja.

Politika nekorištenja krzna Guccija uključuje kune, kojote, kunopse, lisice, kuniće i astrahan (perzijsko krzno janjadi ubijene kao fetusi ili tek nekoliko dana nakon rođenja), kao i sve ostale vrste životinja uzgajanih ili ulovljenih posebno radi njihova krzna.

Tvrtka se ovom objavom priključila brojnim ostalim vodećim modnim brendovima i trgovinama koje ne koriste krzno poput Armanija, Hugo Bossa, Net-a-Portera, Stelle McCartney i brojnih drugih. Gucci će se ujedno priključiti i međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer). Ovaj projekt u Hrvatskoj provode i Prijatelji životinja, a neka od hrvatskih modnih imena koja su partneri su Budoir, Hippy Garden, I-GLE, Image Haddad i brojni drugi.

Predsjedavajući organizacije Fur Free Alliance Joh Vinding istaknuo je da su životinje u industriji proizvodnje krzna već desetljećima podvrgnute golemoj okrutnosti “provodeći cijele svoje živote u bijednim, prljavim kavezima” te je ustvrdio da nova politika Guccija koja ne uključuje životinjsko krzno predstavlja prekretnicu i novi smjer za industriju luksuzne mode. “Gucci zauzima snažan stav za životinje pokazujući svijetu da je budućnost mode bez životinjskoga krzna”, kazao je.

Koordinatorica kampanji u udruzi Prijatelji životinja Viktoria Krčelić ocijenila je da je ovo sjajna vijest za životinje te potvrda da i luksuzna moda sigurnim korakom kreće ka suosjećajnijoj modi “uviđajući da je korištenje životinjskog krzna stvar prošlosti”.

Hina