Nakon 66 dana novi slučaj koronavirusa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nakon 66 dana, na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi koja se vratila iz inozemstva, potvrdio je Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) nakon sjednice održane u utorak ujutro. 

Ona je se vratila iz inozemstva i razvila blage simptome koji su upućivali na koronavirus, a nakon testiranja utvrđeno je da je pozitivna. Epidemiolozi istražuju sve njezine kontakte i za sada je potvrđeno 25 kontakata, od koji je pet s područja te županije i svi oni su dobili rješenja o samoizolaciji.

Na preporuku epidemiologa, sukladno novonastaloj situaciji Stožer civilne zaštite BBŽ-a dao je preporuke da se zabrane posjete pacijentima u Opću bolnicu Bjelovar, posjete u županijski Dom za starije osobe, kao i ostale privatne domove te da korisnici ne napuštaju domove za starije i nemoćne. Također, preporuča se jača kontrola svih dosadašnjih epidemioloških mjera od strane Stožera civilne zaštite općina i gradova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Prekinut je niz od 66 dana bez novooboljelih i 36 dana koliko smo bili ‘korona free županija’. To je situacija koja nas obvezuje da se vratimo na sve one mjere koje smo imali prije, barem u jednom dijelu. Pozivam na odgovornost u ponašanju i pridržavanje mjera“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch pojasnio je da će nove restriktivne mjere trajati najmanje 14 dana.

„Jedna naša sugrađanka nakon povratka iz inozemstva testirana je zbog blagih simptoma na koronu i nalaz je bio pozitivan. Ona se nalazi u samoizolaciji, epidemiolozi istražuju teren, a mi smo zaoštrili mjere u smislu zabrane posjeta. Bit će tako do daljnjega dok ne dobijemo kompletne informacije s terena, odnosno minimalno sljedećih 14 dana posjete će biti zabranjene dok ne vidimo razvoj epidemiološke situacije u našoj županiji”, rekao je Allouch.

“To za nas nije bilo iznenađenje mi smo očekivali nove slučajeve, jer relaksacijom i opuštanjem mjera znali smo da će doći do ovakvih situacija i zato smo zadržali kapacitete i naši timovi su spremni, poručio je ravnatelj bjelovarske bolnice Ali Allouch. 

(Hina)