Najviši sud Europske unije objavljuje mišljenje o brexitu

Može li Britanija jednostrano izmijeniti svoju odluku o napuštanju Europske unije? Savjetnik suda EU objavit će u utorak iščekivano mišljenje o tom pitanju uoči glasanja u britanskom parlamentu o dogovoru o uvjetima razlaza postignutom s Bruxellesom.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019.

Nakon uvodnog ročišta održanog 27. studenoga ECJ je objavio da će glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona objaviti mišljenje u utorak.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o brexitu.

Britanski donji dom trebao bi o dogovoru o brexitu glasati 11. prosinca.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije. (H)