Najviše Crnogoraca zaraženo na sahranama i porodičnim okupljanjima

MONTENEGRO PANDEMIC COVID19 CORONAVIRUS

U točno mjesec dana od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te zemlje registrirale su 303 slučaja Covida-19, a pet je osoba preminulo, priopćeno je u petak iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje čiji čelnik takve rezultate ocjenjuje dobrima.

„Dobrim rezultatima je pomogla činjenica da su vlasti slušale struku,i da su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj pojavio“, ocijenio je vodeći epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić za BBC na srpskom jeziku, istaknuvši da je crnogorski način borbe sa virusom specifičan zbog malog broja stanovnika i kulturoloških posebnosti.

„Crnogorci vole da puno slave i puno tuguju – mi smo identificirali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bili ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu bile proglašene“, rekao je Begić za BBC.

On je rekao da su upravo sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a da je problem sa kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

„Svako svakog zna jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i sa problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva”, rekao je Begić za BBC na srpskom jeziku koji je podsjetio da je vodeći crnogorski epidemiolog među tri osobe koje, prema istraživanju Ipsosa, uživaju najveće povjerenje građana Crne Gore u aktuelnim događajima.

Crna Gora posljednja je u Europi zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom i to 17. ožujka, a gotovo tjedan ranije crnogorska vlada donijela je prve mjere za zaštitu stanovništva od epidemije: zabranila javna okupljanja, prekinula  nastavu u svim obrazovnim institucijama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana da radi od kuće. Sve to rezultiralo je, smatra Begić, dobrim odgovorom crnogorskog sistema na pandemiju koronavirusa.

SAD financijski pomaže Crnoj Gori

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dala 300 tisuća dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa Crnoj Gori, istaknivši da je ta pomoć nastavak dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu od 332 milijuna dolara koja uključuju i više od milijun dolara podrške zdravstvu.

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i gospodarstva. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize Covid-19”, priopćila je veleposlanica SAD u Podgorici Judy Rising Reinke.

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio se Washingtonu, istaknuvši da „kao i uvijek, SAD stoje uz Crnu Goru, dodatno učvršćujući savezništvo i suradnju”.

Europska Unija odobrila je 3 milijuna eura hitne pomoći za Crnu Goru, a iz Bruxellesa je dodijeljeno još 50 milijuna za oporavak crnogorskog ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog sustava od epidemije koronavirusa.