Najveći napad na Moskvu od Drugog svjetskog rata: Rusija suočena s novom stvarnošću

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je Ukrajina izvela jedan od svojih najvećih napada bespilotnim letjelicama na Moskvu, ali su sve one uništene dok su se približavale glavnom gradu Rusije. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, ali gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, je rekao da su dvije osobe ozlijeđene.

Evakuacija stanara iz dvaju stambenih blokova je provedena, ali su se kasnije vratili. Gradonačelnik Sobjanin je izjavio: “Rano jutros, nekoliko zgrada je pretrpjelo manju štetu kao rezultat napada dronovima. Nitko nije teže ozlijeđen.” Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje sliku oborenog drona i oblak dima iznad horizonta Moskve.

Napadi Ukrajine u posljednjim tjednima postaju sve intenzivniji. Unatoč napadu, zračne luke u Moskvi ostale su otvorene. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Ukrajina poslala dronove, ali su svi uništeni, prema ruskim novinskim agencijama. Maksim Ivanov, ruski zastupnik, izjavio je da je ovo bio najozbiljniji napad na Moskvu od Drugog svjetskog rata, uspoređujući ga s nacističkim napadima. Naglasio je da građani sada ne mogu izbjeći “novu stvarnost”.

“Ili ćete pobijediti neprijatelja zajedničkim naporima, ili ćete se suočiti s neizbrisivom sramotom kukavičluka, kolaboracije i izdaje koja će progutati vašu obitelj”, izjavio je Ivanov. Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama unutar Rusije intenziviraju se posljednjih tjedana. Prema izvješću New York Timesa, američke obavještajne službe vjeruju da Ukrajina stoji iza nedavnih napada dronovima na Kremlj.

Guverner potvrdio obaranje nekoliko dronova

Iako Ukrajina nije javno priznala pokretanje napada na ciljeve unutar Rusije, rusko istražno povjerenstvo potvrdilo je obaranje više dronova i nastalu manju štetu uslijed pada olupina. Međutim, nije otkriveno koliko je dronova sudjelovalo u napadu. Telegram kanal Baza, koji ima izvore među ruskim sigurnosnim službama, tvrdi da je oko 25 dronova napalo Moskvu.

Neimenovani izvor iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova citiran u ruskoj televiziji izjavio je da je oboreno više od 10 dronova. Guverner Moskovske oblasti, Andrej Vorobjov, potvrdio je na Telegram kanalu da su neki dronovi oboreni dok su se približavali Moskvi.