Najveći hrvatski Modelatorski aeromiting u Čakovcu

Modeli nekih od najpoznatijih zrakoplova, poput MIG-a 21, F-16, Su-27, Me-190, FW-190, P-51, P-47 i mnogih drugih moći će biti viđeni na nebu na Aerodromu Čakovec 7. i 8. listopada na Modelarskom aeromitingu Čakovec 2017. , kojeg organizira Aeroklub Međimurje u povodu 70. obljetnice utemeljenja, najavljeno je.

Direktor Modelarskog aeromitinga Čakovec 2017. Marko Tenšić najavio je kako je program koji će tijekom dva dana biti prikazan, nadogradnja i proširivanje onoga što je publika mogla vidjeti na istom mjesto u lipnju, kada je održan Čakovec Airshow 2017. Na tom aeromitngu modelari su bili jedan manji dio programa, ali su ostavili odličan dojam te je vodstvo Aerokluba Međimurje odlučilo organizirati  poseban miting samo za modele, rekao je. Tradicija modelarstva seže u same početke osnivanja kluba, 1939. godinu. Cilj nam je popularizirati modelarstvo, ali i zrakoplovstvo općenito. Usmjereni smo prema mladima za koje smo organizirali besplatnu modelarsku radionicu, istaknuo je Tenšić.

Na najvećem hrvatskom Modelarskom aeromitingu očekuju se atraktivni modeli mlaznih, klipnih i električnih aviona, jedrilica i helikoptera. Svi oni predstavti će se u solo, ali i u grupnim performansima koji se mogu vidjeti samo na većim europskim modelarskim manifestacijama, rekao je Tenšić.

I predsjednik Aerokluba Međimurje Zlatko Želežnjak ocijenio je kako je riječ o najvećem hrvatskom modelarskom aeromitingu. Bit će zastupljeni modeli zrakoplova koji nisu viđeni kod nas, a osim iz Hrvatske bit će tu i gosti iz Slovenije i Austrije. Sveukupno je prijavljeno 60-tak modelara s više od 120 modela aviona, helikoptera, jedrilica i dronova, naglasio je Želežnjak.

Od ostalih posebnosti organizatori ističu modele koji mogu postići brzinu veću od 400 km na sat, modele iz 2. svjetskog rata, helikoptere promjera više od  2 metra i jedrilice raspona krila od 6 metara.

Ulaza na modelarski aeromiting u Čakovcu je besplatan.

H/N