Najveći broj građana BiH protiv miješanih brakova

Gotovo 39 posto građana u Bosni i Hercegovini izjasnilo se protiv sklapanja nacionalno mještovitih brakova, a u tome protivljenju prednjače Srbi, zatim Hrvati i Bošnjaci.

Skoro 39 posto građana u Bosni i Hercegovini izjasnilo se protiv sklapanja nacionalno mještovitih brakova, a u tome protivljenju prednjače Srbi, zatim Hrvati i Bošnjaci.

Kako je u srijedu objavila Agencija za istraživanje javnog mnijenja Prime Communications, nakon provedenog istraživanja na 1000 ljudi na upit podržavaju li brak s pripadnicima drugih naroda složilo se 32,7 posto stanovnika BiH, dok ih je 38,7 posto protiv. Pri tome je 28,6 posto onih koji se nisu izjasnili na ovo pitanje.

S tvrdnjom da se “ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova” u potpunosti se slaže 21 posto Srba, dok se 34 posto njih uglavnom slaže.
Tako je 55 posto Srba protiv mješovitih brakova, dok 34 posto to podržava a neodlučnih je oko 26 posto, navodi oprime Communication.

Među Hrvatima nacionalno mješovite brakove ne podržava 43 posto ispitanih, dok ih 21 posto podupire, a neodlučnih je čak 36 posto Hrvata.
Mješovite brakove podupire 38 posto Bošnjaka, dok je pak protiv njih 33 posto, a neodlučnih je 28 posto.

Agencija Prime Communication objavila je i kako je među onima koji se izjašnjavaju kao Bosanci najveća potpora nacionalno mješanim brakovima. Oko 50 posto Bosanaca podupire mješovite brakove, dok ih je protiv 12 posto.