Najveća ruska banka napušta EU

Ključna ruska državna banka otkrila je da će se povući s financijskih tržišta Europske unije, navodeći prijetnje sigurnosti zaposlenika i njezinih podružnica nakon napada Moskve na Ukrajinu.

U priopćenju u srijedu, Sberbank je objavio da je odluka donesena zbog toga što su se njene banke kćeri suočile s “nenormalnim odljevom sredstava”. Financijski div također je tvrdio da su ugroženi njegovi zaposlenici i podružnice.

“Zbog uputa ruske središnje banke, Sberbank [Rusija] neće moći opskrbljivati ​​likvidnost svojim europskim podružnicama”, stoji u obavijesti, nakon što je institucija poduzela mjere za očuvanje svoje strane valute.

Međutim, ponudio je uvjeravanja da njegove banke kćeri imaju “visoku razinu kapitala i kvalitete imovine” i da su depoziti klijenata “osigurani u skladu s lokalnim zakonodavstvom”.

Odlazak najvećeg ruskog zajmodavca iz EU ne utječe na njegovo poslovanje u Švicarskoj, za koju je rekao da nastavlja normalno poslovati, budući da ima “dovoljnu razinu kapitala i imovine za nastavak aktivnosti”.

Sberbank je bila operativna u brojnim državama članicama EU-a, uključujući Njemačku, Austriju, Hrvatsku i Mađarsku, te je krajem 2020. imala europsku imovinu vrijednu 13 milijardi eura (preko 14,4 milijarde dolara).

Bruxelles je u srijedu otkrio da je EU isključio ruske banke pod embargom iz globalne mreže plaćanja SWIFT. Brojni veliki zajmodavci, uključujući VTB i Rossiya, podliježu prekidu. No, Sberbank i Gazprom za sada nisu na popisu jer su oni ključni kanali za plaćanje moskovske nafte i plina, na koje se Europa uvelike oslanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu prošlog četvrtka, nakon što su čelnici otcijepljenih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, koje je Rusija nedavno priznala kao suverene države, pozvali na pomoć u vezi s, kako su rekli, oštrom porastom ” agresije” Oružane snage Kijeva. Prema Putinovim riječima, cilj ofenzive Moskve je “demilitarizacija” i “denacifikacija” zemlje.

Zapad je rusku agresiju osudio, a Rusija je već prijavljena međunarodnom sudu u Hagu.