Najstarija žena na svijetu proslavila 118. rođendan

Izvor: Youtube

Najstarija žena u Boliviji, a vjerojatno i na svijetu, u petak je proslavila 118. rođendan na kojem se i dalje pokazala vrlo lucidnom i dobrog zdravlja, objavile su vlasti te južnoameričke države.

Julia Flores rođena je 1900. u kečuanskoj obitelji u regiji Potosi na jugu zemlje.

Poznata kao “Mama Julia,” Flores je proslavila rođendan među članovima obitelji i prijateljima a došli su joj čestitati i predstavnici lokalnih vlasti iz Sacabe, gdje sada živi na jugu Bolivije.

U zemlji u kojoj je očekivana životna dob 71 godina, Flores je iznimka od pravila.

Kada bi njezina dob bila službeno priznata – što nije – ona bi trenutno bila najstarija osoba na svijetu i treća svih vremena.

Odjevena u tradicionalnu kečuansku odjeću, s bijelim sombrerom, Flores je na svojoj zabavi zasvirala ‘charango’ – vrstu lutnje s Anda – i navalila na rođendansku tortu.

Bolivijske Ande već su upoznale stogodišnjake a jedan od njih, Carmelo Flores – koji nije u rodu s ‘Mamom Juliom’ – imao je 123 godine kad je umro, ali mu dob nije službeno priznata. Da jest, bio bi najstarija ikad živuća osoba.

Najstarija službeno zabilježena osoba bila je Francuskinja Jeanne Calment. Ona je umrla 1997. u dobi od 122 godine i 164 dana.