Najopasnije zanimanje u Londonu u pandemiji – vozač autobusa

Vozači autobusa u Londonu, pokazalo se, izloženi su najvećem riziku od smrti od posljedica zaraze koronavirusom, piše u petak BBC, dodajući da ih je umrlo tri puta više od nacionalnog prosjeka za druga zanimanja.

Najmanje 51 vozač autobusa u Londonu umro je od početka pandemije nakon što su se zarazili koronavirusom, po podacima gradske tvrtke Transport for London.

Istraživanje koje je proveo University College London (UCL) potvrdilo je da bi ranije zatvaranje “spasilo živote”.

UCL je po nalogu TfL-a istražio visoku stopu smrtnosti londonskih vozača autobusa.

Izvješće je potvrdilo da je vožnja autobusa u Londonu jedno od najopasnijih zanimanja u vrijeme pandemije.

Istraživanje se fokusiralo na prvi val pandemije, od ožujka do svibnja 2020., kada je od covida-19 umrlo 29 vozača autobusa.

Utvrđeno je da oni imaju 2,97 puta veće izglede umrijeti od koronavirusa od muškaraca slične dobi drugih zanimanja u Engleskoj i Walesu.

Istraživanje je pokazalo da je 80 posto tih vozača prestalo raditi do 3. travnja, što znači da su se zarazili prije zatvaranja.

Profesor Sir Michael Marmot, koji je vodio istraživanje, rekao je: “Očito je da bi ranije zatvaranje spasilo živote”.

Karantena je proglašena 23. ožujka 2020.

A od 15. lipnja obvezno je nošenje maske u javnom prijevozu u Engleskoj. Uvedene su i dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze u autobusima, uključujući izoliranje vozačeve kabine i smanjenje broja putnika, češće čišćenje i dezinficijense za ruke.

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, inače sin vozača autobusa, zahvalio je “herojskim” radnicima u javnom prijevozu na njihovu neumornu radu u proteklih godinu dana i obećao da će vlasti nastaviti činiti sve što mogu kako bi oni i putnici bili sigurni.