Najnoviji i najnapredniji američki nosač zrakoplova uplovio u Split

Ponos američke mornarice, najmoderniji nosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, uplovio je jutros u Split.

Ogromni brod koji privlači poglede Splićana i turista najveći je ratni brod u povijesti. Dugačak je više od 330 metara, a visok 76 metara, poput solidnog nebodera, s 25 paluba. Cijena gradnje mu je iznosila 12,8 milijardi dolara, a još je 4,7 milijardi dolara utrošeno za istraživanje i razvoj. Može nositi 75 zrakoplova. Posada, uključujući zrakoplovno osoblje, broji oko 4500 ljudi.

Uplovljavanje u vode hrvatskog Jadrana je među rijetkim dosadašnjim dolascima tog nosača zrakoplova u mora drugih država. Bio je u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, a u svibnju ove godine sudjelovao je u NATO vježbama u norveškim vodama.

“Najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice”
Posjet Splitu potvrda je unaprjeđenja odnosa SAD-a i Hrvatske jer dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu regiju, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Posjet je i prigoda posadi broda USS Gerald R. Ford za upoznavanje sa Splićanima i bogatom hrvatskom poviješću i kulturnim nasljeđem.

Američka 6. flota, sa sjedištem u Napulju, Italija, provodi cijeli spektar združenih i pomorskih operacija, često u dogovoru sa partnerima, kako bi unaprijedila nacionalne interese SAD-a te sigurnost i stabilnost u Europi i Africi.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) najnoviji je nosač zrakoplova američke mornarice. Kao prvi brod u klasi za sljedeću generaciju nosača zrakoplova, Ford donosi mnoštvo tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja. Brod USS Gerald R. Ford, oznake CVN 78 je prvi novi nosač dizajniran u više od 40 godina, a dizajniran je da ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama zrakoplova. Brod je nazvan po 38. predsjedniku Sjedinjenih Država, Geraldu Fordu, piše HRT.

Brod nosi najnaprednije palubne lovce, kao što su F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, avione ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letjelica. Za njihovo katapultiranje koristi elektromagnetski katapult kojim je parni katapult poslan u povijest.