Najavljena sječa više od tisuću stabala i pošumljavanje Marjana sa 16.000 stabala

U idućih 15-ak dana u park-šumi Marjanu trebala bi početi sječa 1100 ili 1200 osušenih ili mediteranskim potkornjakom zaraženih stabala, a najkasnije do idućeg proljeća planirano je pošumljavanje sa 16.000 stabala, najavio je u srijedu koordinator Kriznog stožera za Marjan Nenad Ružić.

“Ova sječa stabala na Marjanu ne bi trebala trajati duže od mjesec dana”, rekao je Ružić.
U prošlogodišnjoj višemjesečnoj akciji u park-šumi Marjanu posječeno je oko 38.000 stabala koje je napao mediteranski potkornjak.

Ružić je danas objasnio kako veći dio od 1100 ili 1200 stabala koje se namjerava posjeći osušeno, a manji dio ih je zaražen mediteranskim potkornjakom, koji napada i uništava starija stabla.

Rekao je kako se na temelju elaborata o pošumljavanju Marjana treba posaditi oko 16.000 novih stabala, što neće biti problem učiniti u akcijama poput pošumljavanja područja u Dalmaciji koja su bila izložena požarima, koje se već treću godinu provode pod imenom “Boranka”.

“Pošumljavanje na Marjanu može početi odmah poslije zime, tako da na proljeće sljedeće godine bude gotovo”, rekao je Ružić.

Po njegovim riječima, pošumljavanjem na Marjanu bit će obuhvaćena područja kojima su vlasnici Grad Split, Hrvatske šume i privatni vlasnici.

“Sve će biti rješavano u paketu jer potkornjak ne poznaje granice što je čije”, dodao je Ružić.

Voditelj projekta kontrole potkornjaka na Marjanu i savjetnik u Hrvatskome šumarskom institutu Milan Pernek  ocijenio je da trenutačno stanje u toj park-šumi nije loše te da je “mediteranski potkornjak u opadanju”.

“Zarazni potencijal potkornjakom sad nije tako velik kako se činilo jer je populacija mediteranskog potkornjaka u opadanju, ali još ga ima i treba brzo reagirati i obaviti što prije sječu stabala koje on napada”, istaknuo je Pernek i dodao kako u park-šumi Marjanu ima i dosta stabala koja su “mehanički oštećena”.

Po njegovim riječima, stabla treba sjeći jer se tako dobiva bitka protiv potkornjaka, što pokazuju drugi primjeri u Hrvatskoj, gdje je nakon sječe stabala i provođenja zaštitnih mjera suzbijen potkornjak.