Nagradom “Imam žicu!” HEP nagradio 38 najboljih mladih matematičara, fizičara i elektrotehničara

HEP dodjela nagrade "Imam žicu"

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u četvrtak je dodijelila nagradu “Imam žicu!” 38-ero učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, pobjednika državnih natjecanja za školsku godinu 2017./2018., koji su dobili novčani iznos od po 3000 kuna.

Riječ je o 24. dodjeli nagrade “Imam žicu!”, koju HEP od 1995. dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za uspješna postignuća na području matematike i fizike, a od 2005. i najboljim mladim elektrotehničarima. S ovogodišnjim nagradama, HEP je od 1995. dodijelio više od 750 nagrada “Imam žicu!” najboljim učenicima.

U HEP-u kažu da je ta nagrada najdugovječniji društveno odgovoran projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem.

Među školama čiji su učenici ove godine osvojili najviše nagrada “Imam žicu!” su: zagrebačka XV. gimnazija (pet nagrađenih učenika), karlovačka Tehnička škola (tri nagrađena učenika), zadarska Gimnazija Franje Petrića (dva nagrađena učenika), samoborska Osnovna škola Bogumila Tonija (dva nagrađena učenika) te VI. Osnovna škola Varaždin (dva nagrađena učenika).

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako je Hrvatska elektroprivreda 24. godinu za redom pokrovitelj i sponzor programa “Imam žicu!” gdje nagrađuju nadarenu djecu iz područja tehničkih znanosti, matematike, fizike i eksperimentalne fizike.

“Vidimo da je oduševljenje djece veliko, a naše oduševljenje kao jedne društveno odgovorne tvrtke u Republici Hrvatskoj koja ulaže u obrazovanje, znanost i pogotovo u djecu, mlade naraštaje, je također veliko. Time doprinosimo razvoju hrvatske znanosti i da ta djeca u konačnici ostanu u Republici Hrvatskoj, u domovini, gdje im mi nudimo i zaposlenje odmah u Hrvatskoj elektroprivredi i na taj način pokušavamo i doprinijeti cjelokupnoj našoj društvenoj zajednici”, istaknuo je Barbarić.

Istaknuo je da je u 24 godine od kada dodjeljuju nagradu “Imam žicu!” nagrađeno više od 750 učenika. Rekao je da su ove godine, u kojoj je nagrađeno 38-ero učenika, šampiona u svojim kategorijama, povećali novčani iznos nagrade s 2500 kuna na 3000.

Hrvatska elektroprivreda sponzorira odnosno stipendira i studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i dobre učenike pa de facto svakom učeniku koji je naš stipendist osiguravamo radno mjesto nakon završetka njegovog studija. U zadnjih 10-ak godina HEP je stipendirao više od stotinu studenata različitih fakulteta.

Na dodjeli nagrade “Imam žicu!” najboljim učenicima u sjedištu HEP-a nazočili su i njihovi mentori i roditelji te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković i pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nino Buić te čestitali nagrađenim učenicima i HEP-u koji dodjeljuje tu važnu nagradu.