Nagrada “Europski građanin” Tvrtku Barunu i udruzi Transplant

Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i udruga Transplant ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade ‘Europski građanin’ Europskog parlamenta, uz dobitnike iz drugih država članica EU-a.

Nacionalna svečanost dodjele nagrade ‘Europski građanin’, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta održala se danas  Hrvatskom saboru. Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama, svi dobitnici bit će pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 11. listopada ove godine.

Svećenik Tvrtko Barun voditelj je isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Na čelu je udruge s tridesetpetogodišnjim iskustvom čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba.

U Hrvatskoj isusovačka služba za izbjeglice djeluje od 1993. godine. Tvrtka Baruna za nagradu ‘Europski građanin’ nominirala je zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uz potporu Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Zastupnik Tonino Picula nominirao je Udrugu Transplant zbog njihovog sustavnog rada jer je Hrvatska s dna ljestvice po broju darivatelja dospjela na vh svjetske ljestvice.  Hrvatska je posljednjih godinna među prve 3 zemlje na svijetu, a prva u Europi po broju darivatelja i obavljenih transplantacija organa.

Europski parlament od 2008. dodjeljuje nagradu ‘Europski građanin’. Nagrada je priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.