Nagodba u Agrokoru prihvaćena s 80,2%!

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina.

Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici vjerovnika su nešto prije 14 sati izglasali da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi.

Nakon što je u stanci točno izračunato koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić je izvijestila da su vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa.

Taj iznos pribrojen je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna te tako pravo glasa imaju predstavnici vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna odnosno 2.978 vjerovnika.

Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je potrebno da bi nagodba bila izglasana.

Kad je krenulo ročište izvanredni povjerenik Fabris Peruško dao je svoj prijedlog koje će od osporenih tražbina biti priznate. O tome su trebali glasati vjerovnici i onda je tu njegovu odluku trebao prihvatiti Trgovački sud. Ta procedura se morala poštivati.

Zanimljivo je da se od kompletnog iznosa tražbina, dugova koji nisu podmireni, gotovo 2 milijarde nije pojavilo na ročištu. Devedeset i tri posto tražbina se pojavilo, a 7 posto ovdje nije zastupljeno.

Sve je od početka išlo u prilog tome da se nagodba izglasuje. Malo je bilo oponenata koji bi glasovali protiv.

Sutkinja je iskazala nezadovoljstvo zato što izvanredni povjerenik Peruško nije dostavio detaljan plan, broj i imena ljudi koji imaju pravo glasovati. Te se podatke po njoj tajilo.

Iz Zagrebačkog holdinga dali su primjedbu zbog činjenice da je u popis isplaćenih sredstava bilo uneseno 19,2 milijuna kuna za koje tvrde da nikad nisu isplaćeni.

Bile su primjedbe Erste banke, a i one taktičke prirode od Adris grupe, odnosno njegove odvjetnice te odvjetnika Ivice Todorića.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se nije provodilo dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”.

Planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.