Nafta iz iranskog tankera razlila se Istočnim kineskim morem

Nafta iz iranskog tankera, koji je potonuo u nedjelju, razlila se Istočnim kineskim morem u odvojene mrlje pokrivajući područje veće od 100 četvornih kilometara, potvrdile su u četvrtak kineske vlasti.

Ranije satelitske snimke pokazivale su dvije velike mrlje, gušće i koncentriranije, a posljednji podaci pokazuju četiri mrlje u rasponu od 5,5 do 48 četvornih kilometara, izvijestila je Državna oceanska administracija. (SOA)

Veliki tanker Sanchi potonuo je u u najgoroj tankerskoj nesreći desetljeća uzrokujući zabrinutost za štetu u morskom ekosustavu. Tijela dvojice mornara otkrivena su na brodu, dok je tijelo trećeg izvučeno iz mora blizu broda. Preostalih 29 članova posade smatra se nestalima.

Kinesko ministarstvo transporta objavilo je kako su spasilački timovi locirali olupinu na dubini od 115 metara ispod morske površine i spremaju se spustiti dva podovdna robota da ju istraže.

Iz SOA-e su izvijestili kako si prikupili 19 uzoraka vode i utvrdili da u njih pet razina nafte prelazi dopuštene granice.

Timovi za čišćenje nastavljaju nadzirati područje oko olupine, procjenju kretanje i širenje izlivene nafte i ekološki utjecaj. (Hina)