Nadbiskup Puljić ponovno izabran za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije

foto HINA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić ponovno  je u srijedu, na 55. redovitom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), izabran za predsjednika HBK-a, priopćio je tiskovni ured HBK-a.

Nadbiskup Puljić rođen je 7. ožujka 1947. u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj. Završio je Dijecezansku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, a studij teologije pohađao je u Splitu i Rimu. U Rimu je postigao diplomu licencijata iz pastoralne teologije i doktorat iz psihologije.

Za svećenika je zaređen 24. ožujka 1974. u Rimu, a Mladu misu proslavio je u požeškoj crkvi sv. Terezije, 7. srpnja 1974. godine. Po završetku studija u Rimu obavljao je razne službe u Bogosloviji u Sarajevu (prefekt, dekan i od 1985. do 1988. Rektor Bogoslovije).

Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je dubrovačkim biskupom 7. prosinca 1989., a za biskupa je zaređen u Dubrovniku 14. siječnja 1990. kada je i preuzeo službu. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 15. ožujka 2010. zadarskim nadbiskupom. U službu je uveden u zadarskoj prvostolnici 24. travnja 2010. godine.

Pri HBK-u bio je predsjednik Vijeća za kulturu i crkvena kulturna dobra, te predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu.

Za predsjednika HBK-a prvi puta je bio izabran na 45. zasjedanju HBK-a, 14. studenoga 2012.

Plenarno zasjedanje HBK-a održava se od 10. do 12. listopada, a na njemu se raspravlja o katoličkim školama i Hrvatskoj katoličkoj mreži te novim komunikacijskim kanalima.

Hina