Nadbiskup Puljić: Božićni dani vrijeme spasenja, mira i pomirenja

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Želimir Puljić poručio je u petak u propovijedi na božićnoj misi u katedrali sv. Stošije da su „božićni dani vrijeme spasenja, mira i pomirenja“.

Nadbiskup Puljić je istaknuo da su „u središtu naše pozornosti jaslice gdje uz Mariju i Josipa nalazimo skupinu pastira i mudrace s Istoka koji imaju svoju poruku i značenje“.

“Ovaj blagdan ima široke kozmičke dimenzije. Bog po svome Sinu pristupa svakom čovjeku, bez obzira iz kojeg plemena, puka i naroda bio. Činjenica je, međutim, da su ga u ono vrijeme prepoznale samo ove dvije skupine ljudi i radovale se njegovu dolasku. To su bili priprosti, jednostavni i siromašni pastiri te učeni, mudri i poučljivi kraljevi s Istoka, rekao je Puljić i istaknuo kako je poruka jasna, trajna i aktualna.”

Ako želimo u malom Djetetu prepoznati Boga, treba nam jednostavno, otvoreno, poučljivo i djetinje srce. A za razumjeti ga potreban nam je um koji ga prihvaća i iskreno mu se klanja, poput mudrih kraljeva s Istoka, rekao je nadbiskup Puljić.

Istaknuo je da je rođenje Isusa Krista, u Palestini, u gradu Betlehemu, osobiti događaj ljudske povijesti u kojemu se ostvarila ona povezanost neba i zemlje za kojom su čeznuli starozavjetni pisci i proroci.

“Tada je u svijet opterećen grijehom, sukobima i ratovima sišla ljubav, istina, pravednost i svetost” , rekao je monsinjor Puljić.

Čestitajući svim vjernicima Božić, posebne želje uputio je onima koji zbog bolesti, izolacije ili kakvih drugih razloga nisu s nama.

“Ali, u duhu i molitvi smo povezani pa im poručujemo: Hrabri budite, ne bojte se! Gospodin je blizu svima, posebice onima koji trpe i pate, rekao je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Želimir Puljić.