Povezite se

Vijesti

Nadbiskup Hranić poslao poruku uoči početka školske godine

Objavljeno

-

Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je u srijedu poruku na početku školske, u kojoj ističe kako funkcionalni pristup obrazovanju ne postavlja pitanje o cilju i smislu života i o tome komu on pripada, niti o svrsi učenikovih nastojanja i rada.

“Funkcionalni pristup obrazovanju i vjera u mjerljivost takva obrazovnoga procesa, božanstvo je neoliberalnoga mita”, naglasio je mons. Hranić. Kaže kako taj mit, premda stavlja učenika u središte procesa, ne postavlja pitanje o cilju i smislu njegova života, o tome komu on pripada te o svrsi njegovih nastojanja i rada.

Dok suvremena škola želi stvoriti „kompetentnoga učenika”, kaže nadbiskup Hranić, taj učenik kao da postaje nesposobnim „sve svoje povjerenje staviti u Boga te se svojim stvaralaštvom potvrđivati kao biće odnosa”. Smatra kako u takvu okruženju vjeronauk u školi postaje jedinom oazom mogućega susreta učenika sa svetim, odnosno s Bogom.”Vjeronauk u školi, zajedno sa župnom katehezom, želi govoriti o ljepoti čovjeka i njegova dostojanstva”, napominje i dodaje kako Crkva želi da učenici i vjernici zavole ono što jesu.

Želja nam je, ističe mons. Hranić, da svatko od nas upre svoj pogled i srce u Onoga koji nam daje istinu, koji dopušta da kao ljudi intenzivno živimo te koji nam ne brani biti velikima. Jer gdje je Bog velik i čovjek smije biti velik, poručio je predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske.

Crkva, poručuje nadbiskup, poziva sve – svećenike, vjernike, djecu, mlade i roditelje na ponovno otkrivanje istinskoga puta do Boga, do Boga Isusa Krista i živo otkrivanje poruke evanđelja. “Vjera ima moć preobražavati i mijenjati našu životnu stvarnost i darovati nam puninu života”, napominje i ističe kako Crkva može puno toga učiniti putem vjeronauka u školi, ali ne može sve.

Naglašava kako kršćanstvo nije samo „nešto jači humanizam i skladnije življenje u različitosti“ te poručuje da je kršćanstvo izbor, odluka i opredijeljenost, zapravo život. “Zbog svega toga potrebno je i nadalje aktivno osluškivati promjene unutar odgojno-obrazovnoga sustava u Hrvatskoj”, napomenuo je mons. Hranić, zaključivši kako je istodobno potrebna i otvorenost promjenama koje donosi katehetski dokument.

Podsjeća kako Crkva preko vjeronaučnih sadržaja i poruke najnovijega katehetskoga dokumenta predstavlja riječ Božjega dara čovjeku.

“Crkva je svjesna da u ovom trenutku škola ne nudi i ne daje cjeloviti odgovor na pitanje tko je zapravo učenik, a time ni odgovor na pitanje tko je doista čovjek”, napominje nadbiskup i dodaje kako procesi individualizacije i globalizacije ne dopuštaju zadirati u vrijednosni sustav učenika, njegovo tumačenje ili, pak, u njegovu preobrazbu. Na taj se način, poručuje nadbiskup, mladoga čovjeka čak iskorjenjuje iz ‘zemlje’ iz koje je izrastao.

“Crkva želi izgraditi kuću ‘na stijeni’ u kojoj mjesto mogu naći svi koji vjeruju u Boga ili ga traže”, ističe predsjednik predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju te dodaje kako ne postoji cjeloviti identitet bez naše pripadnosti Božjem narodu.

Vijesti

Brojni stranački dužnosnici na kongresu EPP-a u Zagrebu

Published

on

Dodao

Europska pučka stranka(EPP) na kongresu u Zagrebu izabrala je odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj stigli su šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska, u Zagrebu su i odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na kongresu EPP-a u Zagrebu uz vodstvo HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića nazočili su i brojni visoki državni dužnosnici, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici.

Na Facebooku je objavljena fotografija na kojoj se uz najmoćniju političarku svijeta Angelu Merkel nalaze državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, saborska zastupnica Željka Josić, dožupan sisačko-moslavački Ivan Celjak, gradonačelnci Kutine i Novske, Zlatko Babić i Marin Piletić, načelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan… uz poruku “Dobro došli u Zagreb, gospođo Merkel!”.

EPP kongres danas nastavlja s radom, a na rasporedu je izbor potpredsjednika i blagajnika najveće europske političke stranke te obraćanje lidera.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Hrvatskoj počela epidemija gripe

Published

on

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su kako je u Hrvatskoj počela epidemija gripe. 

Virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Draženović rekao je za Hinu da su dva slučaja zabilježena u Zagrebu i dva u Splitu te da je kod svih detektiran virus tipa A. Dodao je da je riječ o osobama između 10 i 30 godina, bez komplikacije bolesti.

S obzirom na to da su iz dva različita mjesta, možemo reći da je to početak epidemije koja se obično javlja krajem studenoga i početkom prosinca, a njezin vrhunac očekuje se u prosincu i siječnju, rekao je Draženović. 

Prije je rekao kako se i ove godine može očekivati nekoliko desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih slučaja.  

“Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno”, rekao je Draženović.

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo u tijeku je cijepljenje protiv gripe, a ponajprije se trebaju cijepiti stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Prijedlog: Preimenovati Hrvatski institut za povijest u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana

Published

on

Izvor: licegrada.hr

Skupina istaknutih hrvatskih intelektualca predložila je da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu o 20. obljetnici smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja tog instituta dr. Franje Tuđmana preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana.

Prijedlog su u srijedu poslali predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatskog instituta za povijest Anti Nazoru, ravnatelju tog instituta Gordanu Ravančiću te predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću.

Potpisnici: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana 

“Molimo Vas da podržite i usvojite ovaj prijedlog jer smatramo da Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana. Najbolja prilika za to imenovanje je sada pred nama, da se naime time obilježi 20.obljetnica njegove smrti. Predlažemo da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana”, istaknuli su potpisnici – akademici Ivan Aralica, Nenad Cambi, Andrej Dujella, Dubravko Jelčić, Ivica Kostović, August Kovačec, Vladimir Paar, Stanko Popović i Davorin Rudolf te dr. sc. Mira Kolar, prof. dr. sc. Agneza Szabo i prof. em. dr. sc. Mirko Valentić.

Uz prijedlog, podsjećaju da je akademik Franjo Tuđman, doktor povijesnih znanosti, istaknuti hrvatski znanstvenik i hrvatski državnik, 1961. u Zagrebu utemeljio Institut za historiju radničkoga pokreta i bio njegov direktor i znanstveni voditelj. Taj institut, dodaje se, poslije je nazvan Hrvatski institut za povijest.

Također, istaknuto je, akademik Franjo Tuđman bio je utemeljitelj i predsjednik HDZ-a, glavni politički i vojni strateg uspostave neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske i njezin prvi predsjednik. Bio je i zapovjednik oružanih snaga – Hrvatske vojske Republike Hrvatske, pokretač i voditelj organizirane obrane Republike Hrvatske, njezina međunarodnoga priznanja, pobjede u Domovinskom ratu te očuvanja cjelovitosti Republike Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama.

(Hina) pp/xipet ybdj

Ucitavanje vijesti

Najčitanije